10.11.2019, 21:38

10 Soruda Kahramanmaraş Basını ve Belediyeler

Kahramanmaraş’ta son bir ayın en çok tartışılan mevzusu “Kahramanmaraş basınının Belediyelerden destek almak için kategorilere ayrılması” ve “Bazı basın kuruluşlarının ilan dışında belediyelerden aldığı yüklü miktarda para” oldu ve kamuoyunu oldukça meşgul etti.

Olay aslında Haber46’nın liste olayını reddetmesi ile başladı. Ardından Haber46’nın ortaya attığı iddialar kamuoyunda bomba etkisi yarattı. Şimdi herkes liste olayının gerçek yüzünü ve Belediyelerden akıllara ziyan destek alan basın kuruluşlarını merak ediyor.

Akıllarda hiçbir soru işareti kalmaması için olayı tüm açıklığıyla kamuoyunun bilgisine sunmak istiyorum:

Soru 1: Haber46, C kategorisinde değil de A kategorisinde olsaydı listeden çıkacak mıydık?

Cevap: Hayır! A kategorisinde olsaydık, Cemiyetin koştuğu, pek çoğu insan haklarına, basın etiğine, hak ve özgürlüklere aykırı şartları reddedecek ama listede kalmaya devam edecektik. Şartları reddettiğimizi de kamuoyuna açıklayacaktık. Cemiyetlerin Belediyelerden ilan almak için gazetecilere şart koştuğu maddelerden biri şudur: “Kurumların programlarına mazeretsiz olarak katılacaklardır…” Böyle bir madde, krallıklarda, imparatorluklarda, kölelik düzeninde bile olmamıştır. Bu madde dünyada ilktir ve bir benzeri daha yoktur, bundan sonrada olmayacaktır. Reddettik! Reddediyoruz!

Soru 2: Belediyeler basına ilan vermeye mecbur mu?

Cevap: Hayır! Belediyeler basına destek verebilir ama buna mecbur değil. Ancak tanıtım için para harcayacaksa bunu yerel basın üzerinden yapması makul olandır.

Soru 3: Haber46, Kahramanmaraş’ın ve bölgenin en çok ziyaret edilen haber sitesi olmasına rağmen neden C grubuna alındı?

Cevap: Bize gelen bilgi cemiyet toplantısında Haber46’nın A grubuna yazıldığı, ancak listeye son şeklin Belediyelerin Basın Müdürleri ile Ak parti İl Başkan Yardımcısı tarafından verildiği şeklindedir. Belediyelerden gelen listede Haber46, C grubuna alınmıştır. Bunun temel nedeninin, son zamanlarda Onikişubat Belediyesi ile ilgili yaptığımız haberler olduğunu düşünüyoruz.

Soru 4: Haber46’nın C kategorisinde olmasını neden bu kadar büyütüyorsunuz? Belediyeler kiminle çalışacağını seçme hakkına sahip değil mi? Sizinle çalışmak istemiyor, buna saygı göstermeniz gerekmiyor mu?

Cevap: Bizimle hiç çalışmak istemeselerdi bunu anlayışla karşılardık. Ancak Haber46’nın C grubuna alınmasındaki hatayı şöyle izah edebiliriz.

Belediyeler kurumlarına televizyon alacak ve bunu da Kahramanmaraş’taki bayilerden temin edecek. Belediye yetkilileri bayileri gezmeye başlıyor. 37 ekran bir televizyona 10 bin TL, 151 ekran televizyon için 500 TL teklif de bulunuyor.

“Neden 37 ekrana 10 bin TL, 151 ekran için 500 TL teklif ediyorsunuz?” diyenlere “Belediye canının istediğine canının istediği teklifi yapar” diyebilir misiniz?

Belediye babasının parasını dağıtmıyor. Kamu adına harcama yapıyor. Harcama yaparken bundan nasıl bir fayda sağlayacağını iyi hesap etmeli ve harcamayı ona göre yapmalıdır.

Listeyi bugün bu şekilde yapanlar hakkında “acaba tüm harcamaları bu şekilde mi yapıyorlar” gibi bir şüphe duymak doğru bir refleks olur ki, bu korkunç bir durumdur.

Soru 5: Bazı basın kuruluşlarının Belediyelerden yüklü miktarda para aldığını iddia ettiniz. Bunu neden şimdi yaptınız? Listeye giremediğiniz için mi bunu gündeme getirdiniz? Listeye girseydiniz susacak mıydınız?

Cevap: Belediye basın ilişkisi Hayrettin Güngör’ün, Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla tartışılmaya başlandı. Güngör’ün ilanları kesmesinin ardından, gazetecilerin kendi arasında ve bazı gazetecilerin dost meclislerinde yaptığı konuşma ortalığa saçıldı.

Celalettin Güvenç’in bir gazeteciye ithafen “Onikişubat Belediyesi’nden ne kadar para aldın?” diye sorması, gazeteci Neşe Yıldızhan’ın, bir gazetecinin ağzından “Güngör seçildikten sonra 90 bin lira zarar ettim” dediğini yazması, gazeteciler arasında bu konunun tartışılmaya başlanmasına neden oldu.

Yaptığımız araştırmalarda öğrendik ki; Kahramanmaraş’taki bazı gazeteciler ikili ilişkilerini kullanarak Belediyelerden yüklü miktarda para alıyorlardı. Ayda her belediyeden ayrı ayrı 2 bin, 3 bin, 5 bin, 7 bin, 10 bin TL alan basın mensupları vardı. Hatta aldığımız istihbarat doğruysa bazı gazeteciler bu rakamların çok daha üzerinde para alıyordu. Bir kişinin kurduğu ve hemen hiç ziyaretçisi olmayan 4 farklı sitesi için ayrı ayrı fatura kestiği iddiaları da akıl alır gibi değildi.

Haber46 olarak, bu konunun açığa çıkarılması gerektiğine inanıyoruz ve bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız.

Soru 6: Madem biliyorsunuz, neden siz açıklamıyorsunuz?

Cevap: Bildiğimiz isimler var ama tüm isimlere de vakıf değiliz. Bunu yapması gereken Büyükşehir ve Onikişubat başta olmak üzere tüm belediyelerdir. Şu anda Kahramanmaraş kamuoyunda beklenti Belediyelerin 30 Mart 2015 seçimlerinden bu yana basına verdiği parayı tek tek açıklaması yönündedir.

Soru 7: Haber46, 30 Mart 2014 seçimlerinden bu yana belediyelerden para almadı mı?

Cevap: Haber46, bu dönemde belediyelerin çeşitli ilanlarını yayınladı ve ödemesini de aldı. Biz, basına verilen paranın açıklanması taraftarıyız. Herkesle birlikte bize yapılan ödemeler de açıklansın.

Soru 8: Listeye giremediniz diye neden ağlayıp duruyorsunuz?

Cevap: Listeye girdik. Bulunduğumuz kategoriyi ve ilan şartlarını reddettiğimiz için listeden kendi isteğimizle çıktık. (Ketegoriyi ve ilan şartlarını aynı anda reddettik. Önce birini sonra diğerini değil) Ağlamıyoruz. Tüyü bitmemiş yetimlerin, şehitlerimizin, fakir fukaranın hakkını savunuyoruz. Biz dahil hiç kimseye, hakkı olmayan tek kuruş ödenmesini kabul etmiyoruz.

Soru 9: Kahramanmaraş Basını bu durumdan nasıl etkileniyor?

Cevap: Doğru yönetilmesi durumunda Kahramanmaraş basını, bu süreçten çok kârlı çıkacaktır. Amacımız Kahramanmaraş basınını töhmet altında bırakmak değil aksine altında bulunduğu bu töhmetten kurtarmaktır.

Soru 9: Son durumda ne istiyorsunuz?

Cevap: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve tüm ilçe belediyeleri 30 Mart 2014 tarihinden bugüne kadar basına hangi adla olursa olsun verdiği tüm parayı tek tek açıklamalıdır.

Bundan sonra ilan verecekleri haber sitelerini yayınlamalı ve hangi siteye, neden ve ne kadar ödeme yaptığını kamuoyuyla paylaşmalıdır.

Yorumlar (2)
ökkeş maraşlıoğlu 9 ay önce
AKSU TV BAŞTA BŞB VE İLÇE ELEDİYELERİNDEN NE KADAR ALIYOR...BÜYÜKŞEHRİN ADRESE TESLİM MEDYA ALIM ŞARTNAMESİNİ NİÇİN HABER YAPMADINIZ.İDDİA EDİLEN RAKAM KORKUNÇÇÇ...TEK ONİKİŞUBATA YÜKLENME...
Ede46 8 ay önce
Belediye başına sus payı dağıtıyor...e tabiki bu virgina dur diyenlerde öcü ilan ediliyor
26°
açık
Günün Anketi Tümü
Sizce hangi başkan daha başarılı?
Sizce hangi başkan daha başarılı?
Namaz Vakti 11 Temmuz 2020
İmsak 03:29
Güneş 05:13
Öğle 12:43
İkindi 16:35
Akşam 20:02
Yatsı 21:39
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Başakşehir 31 66
2. Trabzonspor 31 62
3. Sivasspor 31 54
4. Beşiktaş 31 53
5. Galatasaray 31 52
6. Alanyaspor 31 51
7. Fenerbahçe 31 50
8. Gaziantep FK 31 41
9. Göztepe 31 39
10. Antalyaspor 31 38
11. Kasımpaşa 31 36
12. Gençlerbirliği 31 33
13. Malatyaspor 31 32
14. Denizlispor 31 32
15. Çaykur Rizespor 31 32
16. Kayserispor 31 31
17. Konyaspor 31 30
18. Ankaragücü 31 26
Takımlar O P
1. Hatayspor 32 60
2. Erzurum BB 32 56
3. Adana Demirspor 32 55
4. Bursaspor 32 55
5. Akhisar Bld.Spor 32 54
6. Fatih Karagümrük 32 53
7. Altay 32 51
8. Ümraniye 32 44
9. Keçiörengücü 32 44
10. Giresunspor 32 44
11. Menemen Belediyespor 32 42
12. İstanbulspor 32 37
13. Balıkesirspor 32 35
14. Altınordu 32 33
15. Boluspor 32 30
16. Osmanlıspor 32 27
17. Adanaspor 32 21
18. Eskişehirspor 32 12
Takımlar O P
1. Liverpool 34 92
2. Man City 34 69
3. Chelsea 34 60
4. Leicester City 34 59
5. M. United 34 58
6. Wolverhampton 34 52
7. Sheffield United 34 51
8. Arsenal 34 50
9. Tottenham 34 49
10. Burnley 34 49
11. Everton 34 45
12. Southampton 34 44
13. Newcastle 34 43
14. Crystal Palace 34 42
15. Brighton 34 36
16. West Ham 34 31
17. Watford 34 31
18. Bournemouth 34 28
19. Aston Villa 34 27
20. Norwich City 34 21
Takımlar O P
1. Real Madrid 35 80
2. Barcelona 35 76
3. Atletico Madrid 35 63
4. Sevilla 35 63
5. Villarreal 35 57
6. Getafe 35 53
7. Real Sociedad 35 51
8. Valencia 35 50
9. Granada 35 50
10. Athletic Bilbao 35 48
11. Osasuna 35 45
12. Levante 35 43
13. Real Betis 35 41
14. Real Valladolid 35 39
15. Eibar 35 36
16. Celta de Vigo 35 36
17. Deportivo Alaves 35 35
18. Mallorca 35 32
19. Leganés 35 29
20. Espanyol 35 24