Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından halk arasında çiçek hastalığı olarak bilinen Afrika hastalığına karşı aşılama çalışmaları devam ediyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan bildiriye göre, ilk olarak Afrika kıtasında teşhis edilen bu hastalık Mısır, İsrail ve Ürdün’de görüldükten sonra Suriye’den ülkeye girmiştir. Bakanlık hastalıkla mücadele kapsamında yıllık aşılama programına sokmuş ve yayılımı engellemek maksadıyla da tazminatlı hastalıklar yönetmeliğinde ithaf edilen her hayvan için tazminat oranı 4/4 olarak belirlenmiştir” denildi.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, Sığırlarda Nodüler Ekzantemi (LSD) Hastalığıyla ilgili mücadelenin devam ettiğini belirterek,” Aydın’da 2015 yılı yaz aylarında tespit edilen bu hastalık talimatlar gereği ithaf ve tazminat ödemesi işlemleri aşılama faaliyetleriyle birlikte eş zamanlı olarak sürdürülmüştür. Bu çerçevede ilçelerimizde kaymakamlıklarımızın başkanlığında toplantılar düzenlenerek yetiştiricilerimiz bilgilendirilmiştir. Resmi ve serbest veterinerlerimize bölge enstitülerimizden davet edilen uzmanlar tarafından bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. Yetiştiricilerimizin mağdur edilmemesi prensibi doğrultusunda tazminat ödemeleri yıl içerisinde gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında hastalığın kontrolüne dair 244 bin 590 büyük baş hayvanımız aşılanırken bu sayı 2016 yılında haziran sonu program bitimi itibariyle 299 bin 628 olmuştur. Aşılama oranımız %88 olarak başarıyla sonuçlanmıştır. Hastalığımızın yaşandığı ilçelerimizde belediyelerimiz sinek mücadelesini artırmışlardır. Bu süreçte çıkan hastalık mihraklarının 6’sı dışında tamamı söndülmüş halen 6 mihrak 28 günlük karantina süresindedir. 2016 yılında 313 bin 703 TL tazminat yetiştiricilerimizin hesaplarına yatırılmıştır. Aşılanmayan 3 aylıktan küçük buzağılar yaşları doldukça aşılanmaları yıl boyunca devam edecektir” dedi.