Adana’da bitkisel atık yağların çevre ve su kirliliğine yol açmadan toplanması amacıyla Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı görevlileri denetimlerini yoğunlaştırdı. Bu yılın ilk yarısında gıda üretimi yapılan 200 iş yerinde incelemelerde bulunan Adana Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 250 ton atık bitkisel yağ topladı.
1 litre yağ 1 milyon metreküp suyu kirletiyor
Bir litre atık bitkisel atık yağın bir milyon metreküp suyu kirlettiğini belirten Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, “Özel Atık ve Geri Dönüşüm Tesisleri Şube Müdürlüğü’nde görevli uzman ekibimiz, bu yılın ilk yarısında Adana genelinde gıda üretimi yapan 200 iş yerinde denetimler yaptı. Bu iş yerlerinde atık yağların düzenli olarak biriktirilmesi, lisanslı geri kazanım tesisleriyle sözleşme yapmalarını sağladı. Denetimlerimizde ekiplerimizin topladığı atık yağ miktarı yaklaşık 250 tona ulaştı” dedi.
Marketlerde atık yağ toplama bidonu var
Bitkisel atık yağların toplanması konusunda marketler zinciri Migros ile işbirliği çalışması başlattıklarını kaydeden Özel Atık Geri Dönüşüm Tesisleri Şube Müdürü Çağrı Ün ise marketlerde atık bitkisel yağ bidonları yerleştirildiğini duyurdu. Çağrı Ün, “Vatandaşlarımız pet şişelere koydukları bitkisel kızartmalık atık yağları Migros şubelerindeki yağ toplama bidonlarına bırakabilecekler. Ayrıca vatandaşlarımızın Alo 153’e bildirmeleri halinde bitkisel atık yağlar adresten de alınabilecek” diye konuştu.