Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Espinoza, ziyaret sırasında yaptığı değerlendirmede, Türkiye’yle ilişkilerini geliştirmek istediklerini, bu dostluğa ve arkadaşlığa verdikleri önemi göstermenin en iyi yollarından birinin de ABD Adana Konsolosluğunun çok güzel bir yerde kurulması olduğunu belirtti.

Espinoza, bir hafta Adana'da kalacak görevlilerin bu konuda Sözlü'nün yardımını beklediklerini kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü de kente gelen görevlilerle görüş alışverişinde bulunarak yer konusunun kısa sürede çözüleceğine inandığını bildirdi.

Şehirdeki her türlü yapılaşma faaliyetinin kendilerini doğrudan ilgilendirdiğini ifade eden Sözlü, şunları kaydetti:

"Bölgede çok köklü bir konsolosluk geçmişi olan ABD'nin yeni bir konsolosluk yeriyle ilgili telebini zaten bize Konsolos Espinoza iletmişti. Arkadaşlarımızın bu konuda hazırladığı alternatifler var. Bunlardan siz de haberdarsınızdır. İnşallah, hukuken de uygun olan bir yerde ABD Konsolosluğunun Adana’da yeni bir hizmet binasında faaliyet göstermesini arzu ediyoruz. Çok geciktirmemek üzere bir çözüm bulacağımızı ümit ediyorum. Yeni binanın mimari açıdan da şehre güzellik katacak bir yapı olmasını bekliyoruz."

- 100 yıl boyunca hizmet verecek

Ziyarete katılan ABD Dışışleri Bakanlığı Uluslararası Emlak Uzmanı Robert Doubek de düşündükleri bazı yerler olduğunu, Adana’dan ayrılmadan önce seçenekleri azaltmak istediklerini belirtti.

Uzun vadeli bir proje olacağı için yer seçiminde titiz davranmaya çalıştıklarını kaydeden Doubek, "Proje, yerel ekonomiye de katkı koyacak. Kontratlar yapılacak ve bunların bir kısmını yerel firmalara vermeyi planlıyoruz. Gözlemlerimize göre dünyada konsolosluk binası inşa ettiğimiz yerlerin çevresi ve çehresi hızla değişiyor. Önümüzdeki 100 yıl boyunca hizmet verecek bir bina olmasını planlıyoruz. Yeni bina, ihtiyaçları karşılayacak olmasının yanı sıra, estetik açıdan da göze çarpacak bir yapıda inşa edilecek” ifadelerini kullandı.