Adana Büyükşehir Belediyesi’nin abonelerine en ucuz su sağlayan belediyeler arasında yer aldığı bildirildi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (ASKİ) yapılan açıklamada, Haziran 2016 tarihi itibariyle büyükşehir belediyelerinin resmi internet sitelerinden alınan içme ve kullanma suyu mesken fiyat tarifelerinin(KDV hariç) Adana 3,14, Antalya 2,44, Sakarya 2,70, Gaziantep 3,29, İzmir 3,60, Mersin 4,02, İstanbul 4,04, Ankara 5,19 olduğu belirtildi.
Tarifelerin merkez ilçelere ait olduğu, Adana hariç tüm illerde kademeli tarife uygulandığı belirtilen açıklamada, "Yani diğer illerdeki abonelerin harcadıkları su miktarı arttıkça suyun birim fiyatı da artıyor. Ancak Adana’da ne kadar su kullanılırsa kullanılsın suyun birim fiyatı sabittir. Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin, 5216 ve 6360 Sayılı Kanunlar vasıtasıyla tüzel kişiliği sona ererek köyden mahalle statüsüne dönüşen yerleşim yerlerine uyguladığı fiyat tarifesi, atık su bedeli dahil, KDV hariç, 0.93 kuruş ile en ucuz su temin eden kurumlardan bir tanesinin de Adana ASKİ olduğu da belirlenmiştir" denildi.
Yasa ile değişen uygulamalar
2004 yılında çıkarılan ve aynı yıl yürürlüğe giren 5216 Sayılı Yasa ile belde belediyeleri ve ilk kademe belediyelerin kapatıldığı, bu beldelerin ve ilk kademe belediyelerin hali hazırda var olan mahalleleri merkez ilçelerin mahallesi haline geldiği ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi:
"Yunusoğlu Mahallesi de Yüreğir ilçesinin merkez mahallesi oldu. Yeni bağlanan bu yerleşim yerlerinin su ve kanalizasyon ile ilgili tüm hizmetleri, ASKİ Genel Müdürlüğünün görev alanına dahil edilmiştir. 6360 Sayılı Yasaya tabii mahalleler; merkez mahalle olmalarına rağmen, merkeze bağlı diğer mahallelerden ayrı tutulmuş ve genel kurul kararıyla bu yerlere yüzde 40 indirimli su tarifesi uygulanıyor. 2014 yılına kadar bu uygulama aynen devam ettirilmiş ve 2015 yılında indirim oranı yüzde 25’e çekildi. 2016 yılında ise indirim uygulamasına son verilmiş ve diğer merkez mahallelere uygulanan fiyatlar uygulanmaya başlanmıştır. Bu yerleşim yerlerine hiçbir mevzuatta indirimli tarife uygulanacağı hususunda bir hüküm bulunmamasına rağmen genel kurul kararıyla 10 yıl boyunca merkezdeki mahallelerden daha düşük bir ücret tarifesi uygulandı."
ASKİ’nin açıklamasında, 6360 Sayılı Yasa ile köy statüsünden mahalleye dönüşen mahallelerin ise 2014 yılı Mayıs ayına kadar uygulanan ücret tarifesinuin diğer mahallelerle aynı olduğunu ancak 6360 Sayılı “on üç ilde büyükşehir belediyesi ve yirmi altı ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun”un ilk mahalli idareler seçimi ile birlikte yürürlüğe girmesi nedeniyle köy iken mahalleye dönüşen yerlere ait ücret tarifelerinin yeniden belirlendiği, bu ayrımın, kanuni bir zorunluluk sonucu yapıldığı kaydedildi.
Köy statüsünden mahalleye dönüşen mahalleler için belirlenen su ücretinin, merkez mahallelere uygulanan ücretin yüzde 25’inden fazla olamayacağı belirten açıklamada, 2004 yılında belde iken mahalleye dönüşen tüm yerleşim yerlerine merkez mahallelere uygulanan ücret tarifesi üzerinden tahakkuk düzenlendiği vurgulandı.
Ucuz kanalizasyon hizmeti
Adana ASKİ’nin kanalizasyon hizmetlerinde de kaliteye önem verdiği ve diğer illere göre en ucuz fiyat tarifesi uyguladığı belirtilen açıklamada, "Örneğin birçok ilde, aboneye ait kanalizasyon hattında meydana gelen tıkanıkları açmak için alınan ücret 90 TL ile 200 TL arasında değişmekte iken Adana’da 47 TL’dir.
5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile sorumluluk alanı 321 mahalle ve köyden oluşmakta iken 6360 Sayılı yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte bu sayı, yeni 10 ilçe merkezi ile birlikte 826 mahalleye ulaşmıştır. Bu mahallelere bağlıları ile ASKİ’nin hizmet verdiği yerleşim sayısı 1181 oldu" denildi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün “Susuzluk kader değil” sözünden yola çıkan Adana ASKİ’nin, su şebekesiyle tanışmamış, su sorunu olan 63 mahalleyi suya kavuşturduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
"Ayrıca Adana ASKİ kısa sürede 10 ilçede şubelerini açarak abonelerinin işlemlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde yapmalarını sağlamıştır. Bunların yanı sıra ASKİ merkez ve ilçelerde, yağmur suyu ve kanalizasyon çalışmalarında da birçok yeni projeye imza attı. Mart ayı itibariyle 705435 metre içme suyu, 312436 metre de kanalizasyon ve yağmursuyu şebekesi çalışmaları gerçekleştirildi."