Caddeye "Nursultan Nazarbayev" isminin verilmesi dolayısıyla tören düzenlendi.

İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende konuşan Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, "Havası ve insanlarının gönlü sıcak Adana'da, Kazakistan ve Türkiye için çok önemli olan bu açılışa katılmaktan mutluluk duyuyorum. Emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.

Sovyetler Birliği'nin dağılması, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan gibi Türk devletlerinin tekrar bağımsızlıklarına kavuşmasıyla Türkiye ile ilişkilerin tekrar başladığını ifade eden Tüymebayev, şunları söyledi:

"24 sene, çeyrek asırdır ilişkimizde hiç sorun yok. Kazakistan ile Türkiye arasında siyasi sorunumuz yok. Ondan dolayı ticari, ekonomik, kültürel, eğitim, turizm alanlarındaki ilişkilerimiz her sene büyüyor. Şu anda Türkiye ile ticaret alanında ilişkilerimiz 4 milyar dolar civarında. Hedef 10-15 milyar dolar. Yani artık Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler daha da sık olmalı."

Tüymebayev, Adana'da bir caddeye Nazarbayev'in isminin verilmesinin iki ülke arasındaki kardeşliğin göstergesi olduğunu belirtti.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yurt dışındaki heykelleri arasında en büyük heykelin Kazakistan'ın başkenti Astana'da dikildiğini, başka şehirlerde de Türk büyüklerinin isminin verildiği okul ve caddeler olduğunu ifade eden Tüymebayev, "Burada da her gün bu caddeden geçenler Nazarbayev ismini görünce 'Kazakistan' diyecek, Kazakistan ismini görünce 'Nazarbayev' diyecek. İlişkilerimizin göstergesi olarak bu şekilde isimlerin verilmesi çok önemli" diye konuştu.

Adana Valisi Mustafa Büyük de Türk dünyasının seçkin devletlerinden Kazakistan'ın çok önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Kazakistan bağımsızlığa kavuştuktan sonra dünya milletleri arasında seçkin bir yer edinmesini, önemli bir devlet haline gelmesini sağlayan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in adının Türkiye'nin en seçkin illerinden Adana'da bir caddeye verildiğini anımsatan Büyük, "Bunu Türk toplumları, Türk devletleri arasındaki işbirliği için çok önemli bir sembol olarak görüyorum. Adana Büyükşehir Belediyemizin bu ismi vermesiyle, Türk dünyası içinde işbirliğinin, birlik ve beraberliğin, sevgi ve saygının daha da artacağını düşünüyorum."

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de iki ülke arasındaki ilişkinin adının net şekilde "kardeşlik" olarak ifade edilmesi gerektiğini söyledi.

Kazakların ifadesiyle "Nursultan Ağa"nın, "Türk dünyası" fikrine inanan, Turancı ideale sahip, Türk dünyasının ilişkilerini geliştirme ve pekiştirmeye gayret eden kıymetli bir "kardeş ülke devlet başkanı" olduğunu ifade eden Sözlü, "İki ülkenin münasebetlerinin gelişmesine katkı koymak bizim için elbette bir şeref payesidir. İnşallah hükumetlerimiz arasındaki münasebetler de bundan sonra artarak devam eder" diye konuştu

Konuşmaların ardından Tüymebayev, Kazakistan ile Türkiye arasındaki dostluk ve ilişkilerin geliştirilmesine katkılarından dolayı Vali Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü ve Kakakistan Fahri Konsolosu Tarkan Kulak'a "Kazakistan-Türkiye Dostluk ve İşbirliği" madalyası taktı, beratlarını verdi.

Katılımcılar daha sonra kurdele keserek caddenin açılışını yaptı.

Tüymebayev ayrıca Vali Büyük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü'yü makamlarında ziyaret etti.