Adana ESOB ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin şokunun atlatıldığı şu günlerde, çarkların tümüyle işler hale gelmesi için herkesimin ekonomiye odaklanması gerektiğini bildirdi.
Başkan Nihat Sözütek, FETÖ’cü PDY’sının vatanı bölmek amacıyla yaptığı kalkışmayla birlikte ülkeye verdiği büyük ekonomik zararın telafisi ve işlerin yoluna girmesi için önce herkesin geçiş sürecinde taşın altına elini sokması gerektiğini belirtirken, bunun da ancak kazançtan fedakarlık yapılarak mümkün olabileceğini söyledi.
Bu kadar riskli ortamın arkasından devlet yönetimi, parlamento ve halkın olağanüstü sağduyulu yaklaşımı ve demokrasiye sahip çıkması sayesinde ortamın süratle normalleşmeye başladığına da dikkat çeken Sözütek, şöyle konuştu:
"Ülkemiz, her alanda sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bu ortamda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da başta özel bankalara ’Biraz az kazanın’ diyerek faizlerin düşürülmesi millete, vatana destek olunması konusu olmak üzere hassasiyetle bu işin üzerinde durması, millet olarak, esnaf - sanatkarlar olarak bizleri çok mutlu etmiştir. Kendisine de milletimiz, esnaf ve sanatkarlarımız adına teşekkür ediyoruz. Bu süreçte tüm bankaların acilen her türlü kredilerde faizleri düşürmesi lazım. Esnaf - sanatkarlarımız da fiyatların da indirime gitmeli, bu kahraman millete destek olmalı. Hükümetimiz mazottaki ÖTV’yi düşürmeli. Bunun ekonomiye çok büyük hareketlilik kazandıracağına inanıyorum. İstanbul’daki inşaatçılar, başta Ali Ağaoğlu olmak üzere, vatandaşa 0.70 faizle ev vereceklerini açıkladı. Özel sektör bunu yapıyorsa, bankaların hayda hayda yapması lazım. Bu ülkeden para kazanıyorlar. İşin ilginç yanı, devlet sektörünün yapması gerekeni özel sektör yapıyor. Ama faiz düşürme konusunda özel bankalar ayak diretiyor. Emlak sektörüne destek için faizler düşürülmeli, taksit sayısı artırılmalı. Bu mesele mutlaka çözülmeli. Sicil affı esnaf sanatkarlarımız için çok çok önemli. Hala kredi alamayanlar var. Kara listeler silinmeli. Sicil affı mutlak işler hale getirilmeli. TESKOMB, devletimizin desteğiyle kooperatifleri aracılığıyla esnafımıza 10 - 20 bin lira arasında 24 ay, 30 - 40 - 50 bin lira arasında da 48 ay vadeyle faizsiz kredi vermeli. Bunun da herkese, her kesime büyük faydaları olacağını düşünüyorum. Zorunlu Trafik Sigortası ile Kaskoların birleştirmesine de acil çözüm bulunmalı. Bugünkü hassas günlerde, ülkemiz ve ekonomimizin geleceği açısından bunlar çok önemli"