Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde, Adana ve çevresiyle ilgili Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini kapsayan yayınlardan oluşan bir kent kitaplığı oluşturuldu.

Tüm Çukurova'yı içine alan koleksiyonda; gazete, dergi, kitap, fotoğraf, rapor, tez, harita, efemera ve benzeri objeler yer alıyor. Her geçen gün büyümesi öngörülen kent kitaplığı, şimdilik basılı eserlerden oluşuyor. Elektronik ortamda yer alan yayınların da derleneceği kent kitaplığı, araştırma ve yayın hazırlamada esaslı bir merkez görevini üstlenecek.

Adana ve Çukurova Bölgesi'ne dönük bir strateji içinde olduklarını her fırsatta dile getiren, Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, nitelikli ve nicelikli bir kütüphane dermesi vücuda getirerek bölgesel araştırmalara imkan sağlayacaklarını ifade etti. Bilgisine ve bilincine sahip olunan her yapıyı hedeflerine ulaştırmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Ersoy; “Temel amacımız, Adana ve çevresi hakkında bilgi ve bilinç yaratılmasına ortam hazırlamaktır.” dedi.

Koleksiyon geliştirmede, satın alma ve bağış gibi her türlü yöntemin izlendiği Adana Kent Kitaplığı'nda, şimdiye kadar edinilen önemli eserler bulunuyor. Çukurova ve Görüşler Dergisi başta olmak üzere, Osmanlı döneminde Adana'da yapılan Tarım Fuarı'nın Osmanlıca kitabı bunlardan birkaçı. Mehmed Rasim Bey'in, Adana'da yayınlanan ilk Osmanlıca piyes olan 'İki Aşk Arasında' adlı kitabı da anılan koleksiyonda yer alıyor. Karacaoğlan ve Dadaloğlu ile ilgili kitapların yanında yüzlerce Adana kitabının da bulunduğu koleksiyonda; henüz vefat eden, Çukurova’nın dünyaya açılan penceresi sayılan Yaşar Kemal’in 1940’lı yıllarda yayınlanan 'Çukurova Yana Yana ve Ağıtlar’ın ilk baskılarını saymak mümkün.
Ermenilerle ilgili yabancı dilde çıkmış eserlerin de bulunduğu Adana Kent Kitaplığı, tüm Çukurova'ya hizmet edecek.