Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Ticaret Borsası, Çiçekli-Aflak Kırsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda Çiçek Borsası’nda faaliyet gösteren IQ Flowers, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Garden Quala’nın birlikte yürüttüğü, 'Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması İçin Fizibilite Çalışması' isimli projeye, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 66 bin liralık destek verdi. Projenin kabulünün ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lütfi Altınsu arasında imza töreni düzenlendi.

ÇKA’da düzenlen programda konuşan Başkan Hüseyin Sözlü, Adana çiftçisine alternatif ürün yetiştirme seçeneği sunmak için yürüttükleri projede aldıkları desteği önümüzdeki süreçte yeni benzeri çalışmalarla büyütmek istediklerini söyledi. Sözlü, “İnanıyorum ki; bu işin sonunda başarılı olacağız. Belki Adana Türkiye’de küçük bir Hollanda gibi olacak. Çiçek bölgesi oluşturacağız.” dedi. ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lütfi Altınsu da tarımda katma değeri artırmanın gerekliliğini sürekli dile getirildiğini belirtti. Bu konuyu güzel bir örnekle hayata geçirmiş olduklarını vurgulayan Altınsu, “İnşallah bundan sonra katme değeri düşük tarımsal ürünler yerine, tarımımızın önünü açabilecek bir dönüşüm yaparız. Büyük dönüşümler böyle küçük dönüşüm projeleriyle oluyor. İnşallah bu kıvılcım ateşi yakar, büyütür ve bölge tarımına katkıda bulunulur.” ifadelerini kullandı.

Adana Büyükşehir Belediyesi proje kapsamında Seyhan-Yüregir, Karaisalı, Karataş, Sarıçam, Ceyhan-Yumurtalık havzalarında ve Adana'nın kuzeyindeki dezavantajlı bölgelerde süs bitkileri yetiştirmek için saha araştırması yapacak. Ayrıca kentteki çiçekçilik sektöründe süs bitkilerinin nerelerde, nasıl, hangi şartlarda yetişeceği, bunların nasıl satılacağı ve sektörün mevcut durumu ile ilgili istatistiki verilerin oluşturulacak.

Süs bitkileri yetiştiriciliği ve pazarlaması yapılarak bölge ekonomisinin canlandırılması hedefleniyor. ‘Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması için Fizibilite Çalışması’ adlı projeye bütçesi 68 bin 35 TL. ÇKA’nın desteği 66 bin 199 TL. Belediyenin eş finansman katkısı bin 835 TL. Çiçekçilik sektöründe en büyük ithalat ve ihracat payına sahip olan Hollanda çiçek borsasının üyelerinden biri olan IQ Flowers bu projede pazar bulma ve üretim konularında destek sağlayacak. Projenin faaliyet süresi 3 ay.