Adana’da bazı kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine tepkilerini dile getirdi.
Adana Müftülüğünden yapılan açıklamada, demokrasi mücadelesinde hayatını kaybeden bütün vatan evlatlarına, bütün masum şehitlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar dilenerek, "Gün milletçe kenetlenme günüdür, gün yaşadığımız kabusu tarihin mezarlığına gömerek kardeşliğimizi ve istikbalimizi birlikte yeniden inşa etme günüdür" denildi.
15 Temmuz gecesinden bu yana, fecrin doğuşuna kadar semalardan sala seslerini eksik etmeyen başta Adana olmak üzere bütün diyanet camiasına, bütün din gönüllülerine teşekkür edilen açıklamada şunlara yer verildi:
"Sala milletimizle, milletimiz sala ile bütünleşti. Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez hocamızın ifade ettiği üzere “Ezanları susturan darbelerden, darbeleri susturan sala seslerini bize lütfettiği için Allah’a hamd ediyoruz. Herkes bilsin ki bizim vazifemiz, sadece namaz kıldırmak değildir. Bizim vazifemiz, aynı zamanda tarih boyunca mazlumların umudu olmuş aziz milletimizin maneviyatını ayakta tutmaktır. İstiklal ve bağımsızlığımız için çaba göstermek, iman vazifemizdir."
"Demokrasiye darbe asla kabul edilemez"
Adana ESOB ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, esnaf ve sanatkarların her zaman ülkenin huzuru, birliği ve barıştan yana olduğunu, kimden gelirse gelsin tüm darbelere ve darbe girişimlerine karşı olduğuna dikkat çekti. Sözütek, “Demokrasimize, vatanımızın birliğine, dirliğine, milli iradeye darbe teşebbüsü asla kabul edilemez. Bu olayların, faillerinin bir an önce toplum önünde teşhirini ve en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Ülkemiz ve milletimizin geleceğini karartmayı amaçlayan darbe girişimine karşı, tüm benliğiyle ayağa kalkan, demokrasiye olan bağlılığını yüksek sesle haykıran tüm vatandaşlarımız ile esnaf sanatkarlarımıza da teşekkür ediyorum."
Sözütek şunları kaydetti:
“Darbe ve darbe girişimleri karşısında, cumhuriyetimize ve demokrasimize sonuna kadar sahip çıkacağımızın da bilinmesini istiyorum. Nefretle kınadığımız bu darbe girişimine cansiperane karşı koyarken, hukuk devletinin muhafazası ve demokrasinin kesintiye uğramaması yolunda şehit olan emniyet mensuplarımız ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Ülkemize, demokrasimize, yurttaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz.”
"Milletçe, birlik içinde bu zihniyetle mücadele etmeliyiz"
Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan, 15 Temmuz 2016 akşamı Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından düzenlenen darbe girişimiyle ilgili yayımladığı mesajında, "Demokrasiyi askıya alma, millet iradesini yok sayma teşebbüsünün ülkemize yapılacak büyük bir hata olacağı son derece açıktır. Bu olay Türk Demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecektir" ifadesini kullandı.
Demokrasinin önemi ve gereğine vurgu yapan Aslan mesajında şunları kaydetti:
"Türkiye Cumhuriyeti, yakın tarihinde defalarca askeri darbe tecrübesi yaşamış, her seferinde bu darbelerin acı sonuçlarına maruz kalmıştır. Bilinmelidir ki demokrasiden vazgeçmek, geleceğimizden ve bağımsızlığımızdan da vazgeçmek demektir. Yaşanılan vahim olay sonucunda Türk demokrasimiz ağır yara almıştır. Türk milletine, masum asker ve polisimize saldıran zihniyet aynıdır ve tehlikelidir. Bize düşen; milletçe, birlik içinde bu zihniyetle mücadele etmektir. Demokrasimizin, halkın iradesinin hukukunun üstünlüğünün güçlendirilmesi, yaraların hızlı şekilde sarılması için devletimiz teyakkuz halinde olmalıdır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilerim. Milletimizin başı sağolsun."
“Milli birliğimizi kimse bozamaz”
Adana Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Av. Yakup Bulut, Türk Silahlı Kuvvetler içine sızan Fetullahçı Terör Örgütü askerlerinin darbe girişimini sert dille kınadı.
Bulut, darbe girişimine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları dile getirdi:
“Tarihi şan ve şerefle dolu kahraman ordumuzun arasına sızan Fetullahçı askerler önceki gün gece darbe girişiminde bulundu. Ancak, 78 milyon vatandaşımız tek yürek tek vücut halinde milli birlik ve beraberlik içerisinde birbirine sıkıca kenetlendi, dik durdu ve darbe girişimine izin vermedi. Darbe hevesinde olanların Türk adaleti önünde hesap verecekler ve hak ettikleri cezayı alacaklarına inancım tamdır. İç ve dış mihrakların hiçbir zaman milli birliğimizi ve beraberliğimizi bozmaya güçleri yetmeyecektir."
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, askeri bir darbe ile demokrasinin ortadan kaldırılmak istenmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, "Geçmiş yüzyılda kaldığını düşündüğümüz, her yapıldığında ülkemizi daha geriye götürmüş, sorunların çaresi değil, sorunun kendisi olmuş olan darbelerin her türlüsüne karşıyız. Geçmişte Ergenekon, Balyoz benzeri düzmece davalarla ordu içinde kendi yapılanmalarını kuranlar tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılmak istenen darbeyi şiddetle kınıyoruz" dedi.
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Adana Şube Başkanı Yakup Kutluca, demokrasiyi kesintiye uğratmak isteyenlere karşı onurlu duruş sergileyen Türk milletine teşekkür etti. Kutluca, ‘’Halkın iradesini yok sayan hiçbir girişim başarıya ulaşamamıştır. Milli birlik ve beraberliğimizi her şeyin üstünde tutan halkımız, milli iradesini ortaya koyarak devletimizin yanında yer almıştır. Milletimizin bundan sonra da sağduyulu olarak, milli irade ve demokrasimizin bekçisi olacağına inancımız tamdır."