Adana Büyükşehir Belediyesi, çevre kirliliğinin önlenmesi ve insan sağlığının korunması amacıyla elektrikli ve elektronik atıkların (e-atık) toplanıp, geri dönüşümünün sağlanması için ilçe belediyeleri ile ortak çalışma başlattı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün talimatlarıyla daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için önemli projelere imza atan Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, elektrikli ve elektronik atıkların yönetimi konusunda da ilçe belediyeleriyle ortak eylem planını uygulamaya koydu.
Buna göre Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş’un koordinesinde gerçekleştirilen toplantıda ilçe belediyelerinin sorumlulukları, bilinçlendirme, eğitim faaliyetleri, e-atıkların etkin toplanması konuları ele alındı. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) temsilcileri ile e-atık yönetimi uzmanlarının katıldığı toplantıda değerlendirme yapan Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, elektrikli ve elektronik atıkların çöp olmadığını, geri dönüşümünün sağlanıp, ekonomine kazandırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Her yıl dünya genelinde 41.8 milyon ton, Türkiye’de ise 500 bin tona yakın e-atık toplandığını kaydeden Akkuş, “Televizyon, bilgisayar monitörü ve telekomünikasyon cihazlarının üretiminde kullanılan 60 malzeme arasında civa, kadmiyum, kurşun, boryum ve fosfor gibi canlılar üzerinde ölümcül etkileri olan maddeler bulunuyor. Çevre kirliliğini önlemek, insan başta olmak üzere tüm canlıları korumak için e-atıkların doğru yönetimi büyük önem taşıyor” diye konuştu.
"E-atıktan kurtulmak için Alo 153’ü aramanız yeterli"
E-atıkların yüzde 40’ının çelik, yüzde 20’sinin plastik, yüzde 13’ünün bakır, yüzde 12’sinin pil ve yüzde 7’sinin alüminyum olarak ekonomiye geri kazandırıldığını vurgulayan Akkuş, şunları söyledi:
“Toplumda e-atık konusunda çevre bilincinin sağlanması ve farkındalık sağlanması konusunda Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalara ilçe belediyelerinin dahil olması ve koordineli bir şekilde sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Bu amaçla yaptığımız toplantının verimli sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Adana’da ilçe belediyelerimizin desteğiyle Türkiye’ye örnek olacak çalışmalar yapacağımıza inanıyoruz.”
Toplantının devamında söz alan Özel Atık ve Geri Dönüşüm Tesisleri Şube Müdürü Çağrı Ün ise Adanalılara mesaj verdi. Çağrı Ün, “Kullanım dışı kalan elektrikli ve elektronik eşyalarını geri dönüşüme göndermek isteyen vatandaşlarımızın Büyükşehir Belediyesi Alo 153 hattını arayıp bilgi vermelerini rica ediyoruz” dedi.