Adana’da 10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri çerçevesinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlikler çerçevesinde ilk olarak Atatürk Parkı’nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Çelengi, anıta Adana Valisi Mustafa Büyük ve engelliler bıraktı. Etkinlikte konuşan Vali Büyük, toplumun her kesiminin engelliler konusunda çok daha duyarlı hale geldiğine dikkat çekerek, “Devletimiz ve hükümetimiz uzun süredir toplumun daha çok hassasiyetini ve desteğini sağlamak adına uygulamalar gerçekleştiriyor. Hükümetimiz almış olduğu kararlarla yeni düzenlemelerle çok önemli uygulamalar gerçekleşiyor. Bu nedenle geçmişteki şikayetlerimiz her geçen gün biraz daha azalıyor. Engellilerimiz bizim için çok değerli. Onların hayatını kolaylaştırmamız gerekiyor” dedi.
“SİZLERE ENGELSİZ BİR ADANA SUNMAK İSTİYORUZ”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise “Türkiye’de bir çok şey eksik olabilir. Ama bir şeyin hakkını vermek lazım, Türkiye artık gerek devlet gerek millet gerekse yerel yönetimler sorumluluğun farkında olduğu, artık duyarlı bir şekilde yatırımların önünün açıldığı, gelişmiş medeni ülkelerin ölçüsünün ülkemizde de hedeflendiği bir çalışma dönemini yıllardan beri idrak ediyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın İl Müdürlüğü Adana’da iyi çalışmalar yapıyor. Biz de onlarla iş birliği yapıyoruz. Bu işbirliğinden memnunuz. Hizmet etmekten şeref duyarız. Biz bunun milletimiz adına bir medeniyet projesi olduğuna inanıyoruz. İnşallah şehrimiz adına engelsiz bir Adana’yı sizlere sunmak istiyoruz. Çeşitli kurumlarla çalışmalarımız var. Ama bunlar yetmez. Vatandaş olarak, toplum olarak bunu kolektif bir ruh ile sorumluluğunu üstlenerek hayata geçirmeye çalışmalıyız” diye konuştu.
ENGELLİLERE 14 MİLYON 822 BİN 941 TL SOSYAL YARDIM
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı İdris Dal, engellilere yönelik çeşitli destek hizmetleri verdiklerini belirterek, “Evde bakım hizmetinden yararlanan 16 bin 203 kişi, özel bakım merkezlerinden yararlanan 252 kişi, Karaisalı’da bulunan Engelsiz Yaşam Merkezinden yararlanan 80 kişi, Yedipınar Engelli Çocuklar Parkı’ndan yararlanan 497 kişi vardır. 247 kişiye tekerlekli sandalye verilmiş ve ilimizde toplam 35 bin 535 kişi engelli kimlik sahibidir. İl müdürlüğümüzce engellilere yönelik Nisan ayında itibari ile 14 milyon 822 bin 941 TL sosyal yardım yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
Engelliler adına konuşan Osman Alıcı, ülkemizdeki milli gelirin sadece 10 bin de 28’i engelliler için kullanıldığına dikkat çekerek, “Oysa bu engelli ailelerin oranı toplumun yaklaşık yüzde 20’sine denk gelmektedir. Engelliler olarak; sosyal yardımların adil olarak başlatılması, raporların adil bir şekilde düzenlenmesi, eğitim, iş, istihdam, haberleşme gibi konularda engellilerin rahatça erişebilir imkanlara sahip olmasını istiyoruz. Ayrıca son yıllarda arttırılan bazı imkanlar var. Bu imkanların engelliler adına çok daha çeşitlendirilerek devam ettirilmesi düşüncesindeyim” dedi.
Çok sayıda engelli ve ailelerinin katıldığı etkinlik, engellilerin halk oyunu ile son buldu.