Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Adana Buluşması’nda konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, muhtarların imar değişiklikleri başta olmak üzere mahalleleriyle ilgili konuların ele alındığı Belediye Meclisi ihtisas komisyonu toplantılarını izleyebileceklerini ve düşüncelerini ifade edebileceğini bildirdi.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu 26. İstişare Toplantısı, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde Türkiye’nin 81 ilinden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) muhtarların katılımıyla Anemon Otel’de gerçekleştirildi. CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş, CHP Adana İl Başkan Ayhan Barut’un da katıldığı toplantıda muhtarlara hitap eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana’nın 15 ilçesindeki muhtarlarla uyum içinde çalışmalar yürüttüklerini, belediye kaynaklarını en verimli ve doğru şekilde değerlendirip, hizmete dönüşmesi için gayret gösterdiklerini belirtti.
MUHTARLAR İSTEDİ, SÖZLÜ UYGULADI
Siyasi görüş ayrımı yapmadan muhtarlarla belediye birimlerinin güçlü iletişim kurduğunu vurgulayan Başkan Hüseyin Sözlü, her türlü etnik ve mezhepsel ayrımcılığı reddettiklerini söyledi. Birlik ve beraberlik mesajları verirken, belediyenin bütün kapılarının her zaman muhtarlara açık olduğunun altını çizen Başkan Sözlü, Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz’in dile getirdiği muhtarların mahalleleriyle ilgili imar değişiklikleri konusunda bilgilenme ve düşüncelerini ifade etme talebini hemen hayata geçirdi.
Başkan Sözlü, “Şeffaf belediyecilik anlayışıyla yürüttüğümüz hizmetlerimizde muhtarlarımızın düşünceleri ve yönlendirmeleri bizim için her zaman değerlidir. Adana’nın 15 ilçesindeki koordinatör müdürlüklerimiz muhtarlarla sürekli istişare içinde çalışmalarını yürütüyor. Belediye Meclisi toplantılarımız muhtarlarımız ve diğer vatandaşlarımıza açık. Muhtarlarımız isterlerse mahalleleriyle ilgili konuların görüşüldüğü ilgili komisyonların toplantılarını da izleyebilir. Bu toplantılarda düşüncelerini paylaşabilir. Bizim hiç kimseden gizlimiz, saklımız olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Belediyemizin kapısı muhtarlarımıza sonuna kadar açıktır” diye konuştu.
ASIRLIK KANUNLAR YETERSİZ
Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz ise muhtarlık müessesesinin halen 92 yıllık Köy Kanunu, 72 yıllık Mahalle Kanunu ile yürütüldüğünü, Büyükşehir Belediyesi Yasası’nda muhtarın yetki ve sorumluluklarının tam olarak tarif edilmediğini, bu olumsuzlukların da bir dizi sıkıntılar yaşattığını anlattı. Hüseyin Akdeniz, Köy Kanunu ve Mahalle Kanunu’nun günümüz şartlarına göre yenilenmesini, Büyükşehir Belediyesi Yasası’nda yapılacak düzenlemelerde muhtarlığın tarifinin yapılmasını istedi.
Akdeniz’in öne çıkardığı bir başka konu ise muhtarların mahalleleriyle ilgili imar değişikliklerinden bilgi sahibi olamamasıydı. Türkiye’ni birçok kentinde muhtarların mahalle sakinlerinin imar planı düzenlemeleriyle ilgili sorularına muhtarların cevap veremediğini ve çeşitli tartışmaların yaşandığını anımsatan Akdeniz, belediye meclislerinin ihtisas komisyonlarında oy kullanma yetkisine sahip muhtar üye olmasını istedi.
Akdeniz ayrıca muhtarlık seçimlerinde adaylık usulüyle ilgili kanun çıkarılmasını, evlendirme yetkisinin yeniden verilmesini istedi. Akdeniz, muhtarların mahalleleriyle ilgili sorunların çözümüne dönük hangi belediyeden nasıl yardım alacağı konusunda da belediyelerin seminerler vermesinin yarar getireceğini sözlerine ekledi.
BAŞKAN SÖZLÜ’YE TEŞEKKÜR YAĞMURU
Selamlama konuşması yapan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise muhtarların taleplerinin TBMM’deki takipçisi olacaklarını belirtti. Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü ile Adana Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Ata Ürün ise konuşmalarında 26. İstişare Toplantısı’nın Adana’da gerçekleşmesini sağlayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teşekkür etti Konfederasyon Başkanı Hüseyin Akdeniz de organizasyona evsahipliği yaptığı için Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teşekkür plaketi sundu. Çok sayıda muhtar derneği başkanı da Başkan Hüseyin Sözlü’ye kendi yörelerine özgü hediyeler sundu.
Organizasyonun öğleden sonraki bölümünde Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu yöneticileri çeşitli konularda oturumlarını sürdürdü.