Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Çukurova’da katma değeri yüksek tarım ürünlerin üretilmesi, işlenmesi ve yurt içi ve yurt dışı pazarlara taşınması amacıyla, ‘Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB)’ kurma çalışmalarına başladıklarını söyledi. Menevşe, "Adana’nın mevcut tarım imkanlarından yararlanarak, tarım ürünlerindeki kalitesini, katma değerini ve çeşitliliğini artırmayı; yelpazesini genişletmeyi ve ihracatı daha ileri boyutlara taşımayı hedefliyoruz." dedi.

ATO Meclisi, tarım sektöründe daha kaliteli üretimin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına yönelik olarak Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönünde karar aldı. Kararın ardından Organize Tarım Bölgesi çalışmalarını yürütmek üzere ATO Meclisi’nde, Halid Milli’nin başkanlığında, Cemal Akın, Mehmet Sami Geçioğlu, Salih Talay, Ayhan Barut, Gürsel Tanrıver ve Hüseyin Doğru’dan oluşan Tarım İhtisas Komisyonu üyeleri belirlendi. Organize Tarım Bölgesi’nin çalışmalarının takibi ve yürütülmesi amacıyla da komisyonun danışmanlığına Vedat Kahyalar getirildi.

ATO Başkanı Atila Menevşe Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Adana ekonomisine sağlayacağı katma değerin boyutu ve yer seçiminin daha sağlıklı şekilde yapılabilmesi amacıyla Vali Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bu yöndeki görüşmelerin oldukça olumlu geçtiğini ve tüm kurumların projeye destek verdiğini bildiren Atila Menevşe, amaçlarının daha yüksek kalitede üretim yaparak tarım sektörüne yeni bir boyut kazandırmak olduğunu kaydetti.

Tarım İhtisas Komisyonu üyelerinin yanı sıra Adana’da faaliyette bulunan sera ve açık tarım işletmecileriyle parsel büyüklükleri, altyapı ve lojistik konularında görüşlerini almak üzere bir toplantı da gerçekleştiren Menevşe, projeyle ilgili şunları söyledi: "TDİOSB’de düşünülen yüksek teknolojili seralar, işleme, paketleme, depolama, Ar-Ge tesisleri bir arada bulunacak ve bölgenin tarım potansiyelinin planlı ve etkili bir şekilde değerlendirilmesinin yolu açılacaktır. Proje gerçekleştiğinde Adana ilindeki tarım işletmelerinin ürün kalitesi ve çeşitliliğiyle dünya ve AB piyasalarıyla rekabet edebilir hale gelmesi hedeflenmektedir. Dünya örneklerinden yola çıkılarak geliştirilen TDİOSB ürünlerin üretiminden pazarlamasına kadar tüm aşamaları birbirleriyle bağlantılı olarak aynı bölge içerisinde örgütlemeyi amaçlamaktadır. İçerisinde üretim, eğitim, örgütlenme, denetim, kontrol, pazarlama ve benzeri faaliyetler düşünülmektedir."