Çukurova Üstün Zekalılar Derneği ve M1 Merkez Adana AVM işbirliğiyle gerçekleşen “Ailemle Mangala Oynuyorum” etkinliği büyük ilgi gördü. Aralarında yabancı konuklarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi Türk oyunu Mangala’yı M1 Merkez Adana’da kurulan atölyede uzmanlarından ücretsiz öğrenerek oynamanın keyfini yaşadı.

Etkinliğe gösterilen ilgiden memnun kalan ÇÜZDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Acar, “Türk ailelerin yanı sıra kentimizde misafir olarak gelen yabancı öğrencilerin Mangala’yı derneğimiz sayesinde tanıyarak öğrenmesi oynamaları bize mutluluk ve heyecan verdi.” diye konuştu.

‘Türküm’ diyen herkesin bu oyunu oynaması gerektiğini belirten ÇÜZDER Başkan Yardımcısı ve Mangala eğitmeni Berna Ünsal da Mangala’nın gençlerin beyin fırtınası yapması, çoğul düşünmesi ve strateji geliştirmesini sağlayan satranç mantığında bir oyun olduğunu söyledi. Ünsal, Osmanlıda büyüğe duyulan saygıdan dolayı oyunun yaşı büyük olandan başladığını ve basit kuralları olan bir strateji oyunu olduğu ifade etti. “Ailelerin çocukları ile kaliteli zaman geçirmesi için mangala güzel bir alternatif” diyen Ünsal, “Satranç mantığındaki mangala oyununu çocuklarımıza ve gençlerimize öğreterek, bölgemizde geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz. Bu nedenle mangala turnuvaları düzenlemeyi hedefliyoruz.'' şeklinde konuştu.

M1 Merkez Adana AVM Müdürü Yalçın Öz de “Etkinlikte, dünyada kabul görmüş tek zeka oyunumuz olan Mangalayı çocuklarımıza, gençlerimize öğrettik hem de unutulmaya yüz tutmuş bu oyunumuzu bölgemizde yeniden canlandırdık. Etkinliğe yaklaşık 2 bin kişinin katılması ve yoğun ilginin yaşanması bizi ayrıca mutlu etti.” dedi.

Satranç mantığında bir oyun olan Mangala, eski Türk devletlerinden başlayarak Osmanlı döneminde de oynanan ve günümüze kadar gelen 2 kişiyle 48 taşla oynanan savaş, strateji ve zeka oyunudur.