Çobandede Yaban Hayatı Koruma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin resmi olarak faaliyete geçebilmesi için Bakanlıktan ruhsat bekleyen Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, merkezi hem hayvanların korunduğu ve rehabilite edildiği bir yer hem de mini bir hayvanat bahçesi şeklinde düzenliyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Hayvan Pazarları ve Mezbahaneler Şube Müdürlüğü’ne bağlı Çobandede Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin, resmi olarak faaliyet gösterebilmesi adına gereken ruhsat izni için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden gelen yetkililer, merkezde inceleme yaptı. Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Op. Dr. Fatih Karayandı ve Adana Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarları ve Mezbahaneler Şube Müdürü Ahmet Bayram’ın eşlik ettiği incelemeye, Yaban Hayatı Daire Başkanlığı Şube Müdürü Veteriner Hekim Gökhan Seyhan, VII. Orman ve Su İşleri Bölge Müdürü Ethem Boz, Bölge Müdür Yardımcısı Yüksel Abidinoğlu, Yaban Hayatı Geliştirme Şube Müdürü Mehmet Ali Yaşar, VII. Bölge Av ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Mehmet Yüksel Çevirgen, Şube Müdür Vekili Filiz İdilman, Merkez Şefi Sadık Doğan, Adana Şube Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Eyüp Turabik ve veteriner hekimler katıldı.

'ÇALIŞMAYLA BİR İLKE İMZA ATILMIŞ OLACAK'

Daha once bir belediyeyle, Orman Bakanlığı arasında böyle bir çalışma bulunmadığını söyleyen Dr. Fatih Karayandı, "Bu çalışma ilk olacak. İzni aldığımızda, Orman Bakanlığı’na gelen yaban hayvanları, merkezimizde tedavi edilecek ve müşterek komisyon raporu doğrultusunda doğaya salınacak. Keklik, turaç, saka gibi kuşlar geldiğinde, tedavileri yapılacak ve yaşam alanlarına bırakılacak. Merkezimizde kurt, saz kedisi, yaban kuşları ve beslenmesi, satılması yasaklı türlerin tedavisi, bakımı, barınması sağlanacak. Gümrüklerde ya da hayvan satan yerlerde, satışı yasaklı türler görüldüğünde, Bakanlık yetkilileri bunları bize teslim edecek. Yerli olmayan hayvanlar doğaya salınmayacak, merkezde barındırılmaya devam edilecek." dedi.

MİNİ HAYVANAT BAHÇESİ

Merkezde hayvan ameliyathanesi bulunduğunu ve çok sayıda veterinerin buradaki hayvanların sağlığı için çalışacağını kaydeden Fatih Karayandı, ayrıca şu bilgileri verdi: "Bu merkez, Adana’daki insanlarımız için de çeşitli hayvanların rehabilitesinin ve tedavisinin yapıldığını gördükleri bir noktaya dönüşecek. Mini bir hayvanat bahçesi olarak da burası gezilip, görülebilecek. Halkın ziyaretine açık olacak. İncelemenin ardından kısa süre içinde raporların değerlendirilip, resmi olarak faaliyet izni alacağımızı umuyorum. Hayvan Hastanesi’nde bulunan olanakların tamamı buradaki merkezimizde de mevcut. Adana'nın çok sayıda kuş türünün göç yolları üzerinde olduğu; Akyatan, Tuzla ve Ağyatan lagünlerinin bölgemizde bulunması, nehirlere ve baraj göllerine sahip olmamız, merkezi çok önemli bir yer haline getiriyor."