Adana Ticaret Borsası (ATB), ‘Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuvar Lisansı’ aldı.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, tarım ürünlerinde özellikle üretim miktarı göz önüne alındığında hububat ürünlerinin Adana ve bölgede ilk sıralarda yer aldığını, bu nedenle de hububat ürünlerinde lisanslı depoculuğun öne çıktığını belirtti. ATB’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığından Yetkili Sınıflandırıcı Faaliyet Belgesi alması ile Adana’da hububat ürünlerinin lisanslı depoculuk ile lisanslı depolarda muhafaza edilebilmesi için ürünlerinin analizi yapılarak, ürünün nitelik ve özellikleri belirleneceğini belirten Bilgiç, ürünlerin standartlara uygun olarak sınıflandırılıp ve bu durumun belgelendirilmesi yapılabileceğini söyledi.
ATB olarak Yetkili Sınıflandırıcı Faaliyet Belgesi alınması ile birlikte, lisanslı depoculuk için çalışmalara başladıklarını da ifade eden Başkan Şahin Bilgiç, “Lisanlı depoculuk mevzuatı gereği Adana’nın yetkili sınıflandırıcı laboratuvar hizmetleri yetkisi Adana Ticaret Borsası’nın uhdesindedir. Bu kapsamda lisanslı depoculuk hizmeti verebilmesi için ilk protokol Genel Sekreterimiz T. Gökhan Öztürk’ünde hazır bulunduğu törende üyemiz olan Köseoğlu Agro firması ile imzaladık. Bu protokol ile Köseoğlu Agro firması hasat döneminde lisanslı depoculuk hizmeti vermeye başlayacaktır” dedi.
Lisanslı depoculuğun avantajları
Lisanslı depoculuk ile deposu olmayan üreticilere depolama kolaylığı getirildiğinin altını da çizen BaşkanBilgiç, “Lisanslı depoculuk ile ürünler daha sağlıklı şartlarda saklanacak. Lisanslı depolarda saklanan ürünler ‘Ürün Senetleri’ ile satılacağından ürün el değiştirmeyecek, yıpranma olmayacak. Ürün senetleri el değiştirecek. Üründe nakliye olmayacak. Lisanslı depodan çıkan ürün direk nihai kullanıcısına ulaşacak. Ürün senetleri ile bankalardan daha avantajlı, kolay ve uygun kredi alınabilecek. Lisanslı depoya giren ürün için üreticiye verilen ürün senetlerinin el değiştirmesinden doğan kazançlar gelir vergisi ve kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur. Ürünlerin lisanslı depolara ilk tesliminde ve borsadaki alım satımında katma değer vergisi (KDV) istisnası getirilmiştir. Lisanslı depo işletmesi ile mudi arasında yapılan sözleşmeler ve ürün senetleri damga vergisinden istisna tutulmuştur. “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ” ile lisanslı depoculuk hizmetleri bölgesel desteklerden yararlandırılacak yatırım konuları arasına dahil edilmiştir. Bir diğer önemli unsur ise ürün senedi ile yapılan satışların vade olmaksızın peşin yapılmasıdır. Bu bir mecburiyettir. Aksi takdirde sistem satışa izin vermemektedir. Vatandaş “Ben malımı sattım. Paramı alabilir miyim?” diye bir sıkıntı yaşamamaktadır. Bu sistem borsamızın elektronik satış sistemimiz ile daha da önem kazanacaktır” diye konuştu.
Adana Ticaret Borsası ile Köseoğlu Agro firması arasında karşılıklı imzalanan protokolün ardından Başkan Şahin Bilgiç, Lisanslı depoculuğa ilgi duyan firmaların artmasını bekledikleri yeniledi.