ÇÜ Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yasemen Yanar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığır, koyun, domuz deri ve kemiklerinden elde edilen jelatinin hazır gıda üretiminde kullanıldığını belirtti.

Dünyada yılda 326 bin ton jelatin tüketildiğini, üretilen jelatinin yüzde 70'inin gıda endüstrisinde kullanıldığını anlatan Yanar, şunları söyledi:

''Birçok hazır gıdada kullanılan jelatin, draje şekerleme, tablet şekerleme, puding, meyve jölesi, krem şanti ve meyveli sakızların çoğunda kullanılır. Dondurma, yoğurt, tatlı, pasta, eritilmiş peynir, hazır reçel, fındık ezmesi, fıstık ezmesi, marmelat, pekmez, tahin, helva, meyve suyu, salam, sucuk, sosis, jambon ve margarin gibi gıda maddelerinin de bir kısmında kullanılmaktadır. Jelatin talebi her yıl yüzde 10 artmaktadır ve bu da fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. Türkiye'de domuz jelatininin kullanılmaması ve sığır jelatininin artan talebi karşılayamaması nedeniyle alternatif kaynaklardan jelatin elde etme çalışmaları yapılmakta.'' 

Balığın da bu alternatif kaynaklar arasında yer aldığını aktaran Yanar, "Üniversitemizde  uskumru ve levrek kemiklerinden elde edilen jelatin, bir çok hazır gıdada kullanılan domuz ve sığır jelatininin alternatifi oldu'' dedi.

Yanar, Türkiye'nin yıllık 5 bin ton olan jelatin ihtiyacının 3 bin tonluk bölümünün ithal edildiğini, bu ithalatın ülke bütçesine 15 milyon dolara mal olduğunu aktardı.

Üretiminin artmasıyla birlikte balık jelatininin, piyasanın ihtiyacını karşılayabileceğini ifade eden Yanar, şöyle konuştu:

''Türkiye'de domuz jelatinin tercih edilmemesi, sığır jelatininin de artan talebi karşılayamaması nedeniyle alternatif kaynaklardan jelatin elde etme çalışmaları yapılmakta. Balık kılçığından elde edilen jelatinin gıda üretiminde kullanılması ekonomiye ciddi katkı sağlayacak. Ülkemizde bulunan balık işleme ve paketleme tesislerinin katı atıkların yüzde 30'unu deri ve kemikler oluşturmakta. Bu atıkların çöpe atılacağına değerlendirilerek jelatin üretiminde kullanılmasıyla mevcut atıkların çevreye verdiği zararlarda önlenmiş olacak."