CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, ülkenin geleceğinin oylanacağı referandumda oy kullanacak olan vatandaşların 18-26 Şubat tarihleri arasında muhtarlıklarda askıya çıkacak olan seçmen listelerinde adlarının olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini bildirdi. Duyarlılık çağrısında bulunan Barut, “Cumhuriyetimizin ve ülkemizin geleceğini oylayacağımız referandumda bir tek oy bile büyük önem taşıyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri illerde oylarını kullanabilmeleri için bir haftalık sürede gerekli işlemleri yapması lazım” dedi.

Seçmen listeleri 18 Şubatta askıya çıkarılacak

Yaptığı yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), referandum için seçim takvimini açıkladığını anımsatan Barut, seçmen listelerinin 18 Şubat Cumartesi günü muhtarlıklarda askıya çıkarılacağını ve 26 Şubat Pazar günü saat 17.00’de askıdan indirileceğini aktardı.

Barut, tüm seçmenlerin “Ben eskiden de, seçmen listesine kayıtlıydım. Şimdide adım çıkmıştır” şeklinde düşünmeden, askıya çıkarılan listelerde adlarının olup olmadığını mutlaka kontrol etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Barut, “18 yaşın üzerindeki yurttaşlarımız seçmen listesinde adları yoksa ‘askıya itiraz ederek’ adlarını seçmen listesine yazdırmalıdır. Aksi halde oy kullanamazlar” diye konuştu.

Üniversiteliler öğrenim gördükleri illerde nasıl oy kullanabilir?

Üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri illerde oylarını kullanabilmeleri için yapılması gerekenleri de anlatan Barut, şöyle konuştu:

“Eğer öğrencimiz kiralık bir evde kalıyorsa, kira sözleşmesi veya elektrik, su, abonelik faturasıyla birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne başvurmalı. Öğrencimiz eğer bir akrabasının yanında kalıyorsa, o evin sahibiyle birlikte yine ilçe nüfus müdürlüğüne gitmesi ve ev sahibinin, ‘Bu benim yeğenimdir, kardeşimdir’ deyip beyanname vermesi gerekiyor.”

Barut, yurtta kalan öğrencilerin ise seçmen listelerinin askıda olduğu sürede yurt müdürlüklerinden ve okudukları okulun öğrenci işlerinden alacakları iki belgeyle yurtlarının bulunduğu yerdeki ilçe nüfus müdürlüğüne başvurması gerektiğini kaydetti.