Motorlu taşıtlarda ithal araçların ağırlıkta olduğu Türkiye'de, çiftçilerin traktör tercihinde ise yerli üretim ön plana çıkıyor.

Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan tarım sektöründe, yerli araç ve ekipmanların liderliği dikkati çekiyor. Türk çiftçisi, tarlasını işleyip sürerken yüzde 80 yerli traktörleri tercih ediyor.

Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk çiftçisinin traktör alımında yerli ürünleri tercih ettiğine işaret etti.

Türkiye'de tarımsal faaliyetlerin giderek büyüdüğünü ifade eden Özdemir, "Türkiye'de traktör pazarı geçen yıl yüzde 4 büyüdü ve 52 bin traktör satıldı. Bu yıl için de beklentilerimiz yüksek. Traktör pazarı, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,1 büyüdü" dedi.

Türk çiftçisinin yeni teknoloji ve ekipmanlara önem verdiğini vurgulayan Özdemir, bu durumun tarımsal verimlilik ve kalite üzerinde etkili olduğunu aktardı.

Özdemir, Türkiye'nin tarımsal potansiyelinin çok büyük olduğunu belirterek, "Tarım arazisi büyüklüğü bakımından dünyanın en büyük 8'inci, yarattığı katma değer bakımından Avrupa'nın 1'inci ülkesiyiz. Tarım alanındaki bu gelişmeler traktör satışına da yansıyor. Traktör satışında Türkiye, dünyanın 5'inci büyük pazarı durumunda. Bu pazarın yüzde 80'ini de yerli üretim traktörler oluşturuyor" diye konuştu.

Türk Traktör şirketinin de yüzde 98 yerli traktör ürettiğine dikkati çeken Özdemir, şunları söyledi:

"Ülkemizde motorlu taşıt piyasasında ithal ürünler hakim. Tarımda ise otomotiv sektörünün tersine bir durum var. Satılan traktörlerin yüzde 80'i yerli. Traktör pazarında eski bir mazimiz var. Mesela şirketimiz 60 yıldır üretim yapıyor ve 130'dan fazla ülkeye traktör ihracatı yapıyor. Bu önemli bir etken. Yani çiftçimiz, teknoloji konusunda yabancı rakipleriyle rekabet edebilir durumda. Çiftçimiz de bu durumu göz önünde bulundurarak yerli ürünlere yöneliyor."