Türkiye'de en çok tüketilen sebzelerden patatesin kilogramının bazı illerde 5 liraya kadar çıkması, gözleri, bu ürünün hasadına çevirdi. Mevsim koşullarının normal seyretmesi halinde nisan ortalarında yapılan patates hasadı, aşırı yağmur ve toprağın ıslak kalması nedeniyle 2 hafta gecikecek.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen AA muhabirine, bazı üreticilerin fiyat artışını, Çukurova'daki patates hasadının gecikmesinden kaynaklandığını öne sürdüğünü söyledi. Girmen, "Patates fiyatlarının artmasına Çukurova'daki hasadın gecikmesi neden oluyor iddiası gerçeği yansıtmıyor. Patateste fiyatlar şubat ayından itibaren artmaya başladı. Çukurova'da ise patates hasadı nisan ayının ortalarında başlar. Fiyatlardaki artışın hasatla ilgisi yok. Bu yıl aşırı yağış nedeniyle hasatta 2 haftalık gecikme bekliyoruz" diye konuştu.

Adana'da 60 bin dekara patates ekildiğini ancak bu yıl ekim alanlarında düşüş görüldüğünü dile getiren Girmen, "Patates ekimiyle ilgili bazı tedbirler getirildi. Bu tedbirler, patateste görülen hastalıkların azalmasının sağlanması için alındı. Tedbirlerin başında aynı araziye iki kez üst üste patates ekimi yapılamaması. Bu da ürünün ekim alanını daralttı" dedi.

- Patatesin fiyatını Çukurova düşürecek

Çukurova'da patates hasadıyla ürünün fiyatının düşeceğini vurgulayan Girmen, şunları kaydetti:

"Bölgemizden bu yıl 200 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Adana'da patates hasadının başlaması ve piyasaya sunulmasıyla fiyatının düşeceğini umuyoruz. Hasattaki gecikme fiyatların daha da artmasına neden olmaz. Bu yıl patatesin fiyatının yükselmesinde yurt dışına, özellikle Irak'a patates gönderilmesinin neden olduğunu söyleyebiliriz. Mayısta insanlar ucuz ve kaliteli patates yiyebilecek."