Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Avrupa Birliği arasında düzenlenen proje kapsamında, denetimli serbestlik uygulaması olan elektronik izleme sisteminin yaygınlaştırılması amacıyla bir grup yabancı uzman Adana Adliyesi’ni ziyaret etti. Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İngiliz ve Hollandalı uzmanların ziyaretinde, Adana’da 270 kişinin elektronik kelepçe ile izlendiğini, 30 kişinin de GPS aracılığı ile mağdura yaklaşmama yönünde verilen yükümlülüklerinin takip edildiğini belirterek, kentin sayı bakımından Türkiye’de en yoğun ikinci il olduğunu söyledi.
"Elektronik İzleme Sistemine Geçişte Denetimli Serbestlik Hizmetlerinin Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi" kapsamında, Proje Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Jos Ter Voert, Londra Denetimli Serbestlik Bölge Müdürü Robert Clarke, Hollanda 2. Proje Lideri Michiel Van der Veen, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Suat Kılıç Adana’ya geldi. Avrupa’da oldukça yaygın olan elektronik izlemenin Türkiye’deki uygulamasının arttırılması amacıyla Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde çalışanlarla bir araya gelen yabancı uzmanlar, 2 gün boyunca bu konuda sunum yaptı. Adana Denetimli Serbestlik Müdür Yardımcısı Ahmet Tangör de, Adana’daki çalışmalarla ilgili konuklara bilgi verdi.
"270 KİŞİ ELEKTRONİK KELEPÇE İLE İZLENİYOR"
Heyet daha sonra Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Başsavcı Ali Yeldan, elektronik izleme sistemini çok önemsediklerini belirterek, göreve başladığından bu yana Adana’da elektronik izleme ve GPS aracılığı ile takip edilen şüpheli, sanık ve hükümlülerin sayısında artış yaşandığını söyledi. Başsavcı Yeldan, "Adana’da bugün itibariyle 270 kişi elektronik kelepçe ile izlenirken, 30 kişinin de GPS aracılığı ile mağdura yaklaşmama yönünde verilen yükümlülükleri takip ediliyor. Bu sayılar müdürlük bakımından Türkiye’de en yoğun ikinci müdürlüğün Adana Denetimli Serbestlik Müdürlüğü olduğunu ortaya koymaktadır" diye konuştu. Söz konusu projede 12 pilot müdürlükten biri olan Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğini sözlerine ekleyen Yeldan, projeye her aşamasında katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Proje Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Jos Ter Voert de, Başsavcı Ali Yeldan’a elektronik izleme sistemine ve projeye olan katkılarından dolayı teşekkür ederek, Adana’da yapılan çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Ziyaretin sonunda Başsavcı Yeldan, yabancı konuklara Adana Adliyesi’nin fotoğrafının bulunduğu duvar saati hediye etti.