Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nde mezuniyet sevinci yaşandı. Çukurova Üniversitesi’nden bu yıl mezun olan inşaat mühendisleri İMO Adana Şubesi’nde mesleğin simgesi olan baret ve rozet takmanın mutluluğunu yaşadı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İMO Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, genç mezunların heyecanlarına ortak olmanın sevincini yaşadığını belirtti. Kaya, inşaat mühendisliği mesleğinin dünyanın en eski mühendisliklerinden ve aynı zamanda en saygın mesleklerden biri olduğunu vurguladı. Öğrencilerin mezuniyetten sonra hayatın önemli bir yol ayrımına girdiğini belirten Kaya, “Mesleğimiz, yarattığı yapılarla toplumsal gelişmenin somut yanlarını temsil eder. Eski çağlarda insanların doğadan korunmak amacıyla inşa ettiği yapılar devrinden, bugün doğal afetlere karşı insanların can ve mal güvenliğini koruyacak güvenlikte, insanların rahatını sağlayan yapıların üretilebilmesi koşullarına geldik artık. Mesleğimiz bu yanıyla, toplumun her kademesindeki kişi ve kurumları doğrudan etkilemekte ve dolayısıyla bu mesleğin icracısı olan bizlere önemli sorumluluklar yüklemektedir. Biz inşaat mühendisleri, bir başka ifadeyle toplumun yapıcılarıyız. Toplumsal yarar ilkesi, etik anlayış, erdemli davranış, mesleğimiz boyunca vazgeçilmezimiz olmak zorundadır. Böyle olduğu sürece de kazanan insanlık olacaktır. Yolunuz açık olsun” dedi.
Kaya’dan sonra söz alan İMO Adana Şube Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise, inşaat mühendisliği mesleğinin bilimsel verilere dayanan, toplumun özgür ve çağdaş bireyler olarak bir arada yaşamasını sağlayan önemli bir meslek olduğunu vurguladı. Tümer, “Mesleğimiz analitik düşünmemize olanak sağlayarak hayatın her alanında bize fayda sağlayacaktır. Bundan sonra yolunuz kendi yolunuz. Bizi olduğu gibi sizleri de bu yolda yetkinleştirecek olan Odamızdır. İMO, kendi üyelerinin geleceği konusunda, onların mesleki gelişmelerini sağlama yolunda katkı koyarken aynı zamanda toplumsal sorunlara da eğilmektedir. Bu nedenle, Türkiye’nin aydınlık geleceği için odamıza sahip çıkacağız” dedi.
Çukurova Üniversitesi Geoteknik Anabilim Dalı Başkanı Mustafa Laman da sağladığı güzel ortam için İMO Adana Şubesi’ne teşekkür etti. Laman, gençlere mesleklerini icra ederken mutlaka İMO’yla birlikte olmalarını önerdi, İMO’nun kendilerini yeniliklere ulaştıracağını vurguladı. Laman, “Diplomanız sizi rehavete düşürmesin. İcraya geçtiğinizde farklı olacaktır. Kendinizi yetiştirmeye devam edin” dedi.
Konuşmaların ardından İMO Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi A.Berdan Dinçyürek yönetiminde salonda hazır bulunanlar, etik değerlere vurgu yapan inşaat mühendisliği yeminini hep birlikte seslendirdi.
Törenin ardından inşaat mühendisliği mesleğinin simgesi olan baret ve rozet takan genç mezunlar, mesleğe ilk adımı atmanın mutluluğunu yaşadı.