KOSGEB tarafından çeşitli kurumların desteğiyle açılan "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" kursları ilgi görüyor. Kurslara devam eden ve belge almaya hak kazanan girişimci adayları, hazırladıkları iş fikri projeleri, KOSGEB tarafından kabul görürse 25-30 bin lira hibe ve 75 bin lira uzun vadeli düşük kredi alabiliyor.

Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esra Özden, AA muhabirine, kurul olarak mevcut kadın girişimcilerin işlerliğinin artması için çalıştıklarını, onlara yönelik kadın girişimci yöneticilik kursunda eğitim verdiklerini söyledi.

Türkiye'de nüfusun yarısının kadın olmasına rağmen iş hayatına atılan kadınların oranının yüzde 7'yi geçmediğine dikkati çeken Özden, bu oranın yükseltilmesi sayesinde yaşam kalitesinin artacağını, Türkiye'nin ekonomik açıdan gelişmesine fayda sağlayacağını kaydetti.

İş hayatına atılacak kadın girişimci sayısı önemsediklerini aktaran Özden, bu yönde KOSGEB'in kurslarının önemli yeri tuttuğunu ancak genel anlamda eğitim sonuçlarının istenen seviyede olmadığını, uygulamanın sadece kurs ve arkasından kabul edilen projeye maddi destek vermekle sınırlı kaldığını söyledi.

İş fikri kabul edilen girişimcinin zaten yabancı olduğu iş hayatında bir de sektöre uzaklığı nedeniyle zorluklar yaşadığına, yalnız kaldığına, ne yapacağını bilemediğine işaret eden Özden, girişimcilerin faaliyetlerinin bu yüzden uzun sürmediğini belirtti.

- Kendisinin yaşadıklarını yaşamasınlar diye

Özden, kendisinin de iş hayatına girerken aynı zorlukları yaşadığını aktardı.

Okul sonrası personel olarak iş hayatına atıldığını, daha sonra kendi işini kurduğunu anlatan Özden, bu nedenle özellikle kadın girişimcileri çok iyi anladığını belirtti.

Kadın girişimcilerin, kendi yaşadıkları zorlukları yaşamamaları ve uygulamanın daha verimli yürütülmesi için kafa yorduklarını anlatan Özden, "Baktığınızda, girişimcilik eğitimi veriliyor ama bu kişilerin destekleneceği bir mekanizma yok. Para kadar önem taşıyan tecrübe paylaşımı yok. Bu sorunları bizzat yaşadım. Destek mekanizmasını kurup, o insanların yanlarında olur, destek verirsek zorlukları daha kolay aşabileceklerini düşündük. Bunları da gözeterek kadın girişimcilere 'akıl hocalığı', 'koçluk' yapılmasını öngören bir proje hazırladık" dedi.

- İşletmeler 3 yıl içinde kapanıyor

Özden, Adana Bilim Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, İŞKUR, KOSGEB ve Adana Ticaret Odası işbirliğiyle Adana'ya münhasır Türkiye'de "ilk" olan "Kadın Girişimci Mentor Projesi" ile kadın girişimcilerin yaşadığı zorlukları atlatmalarına destek olacaklarına inandığını kaydetti.

Kadın girişimcilere yönelik mentor olarak atamak için sanayi, tarım, hizmet gibi bir çok sektörden başarılı 30 kadın belirlediklerini ifade eden Özden, önce bu mentorlara iletişim eğitimi vereceklerini, kadın girişimcilerle buluşturacaklarını anlattı.

Özden, şunları söyledi:

"Halen devam eden girişimcilik kursunda kadınlardan oluşan iki sınıfı pilot olarak belirledik. Mentorluk edeceğimiz kişileri, gerçekten iş yapma kabiliyetine sahip kişilerden seçeceğiz. 6 ay sürecek projede mentor ve girişimci kadın, ayda 4 kez bir araya gelecek. Mentorlar, bu kişilere iş yerini açmadan önce açma sürecinde ve açtıktan sonra neler yapmaları gerektiği konularında tecrübelerini aktaracak. Onların yolunu açacaklar."

Çabuk kapanan işletme istemediklerini ifade eden Özden, "Kursun ardından açılan işletmeler, 3 yıl sonra kapanıyor. Öncelikle tecrübesizliği kapatmak lazım. Tecrübe, çok değerli. Ezilerek, görerek aldığı tecrübeyi iş hayatına yeni atılmış kadına verecek. Mentorlarımız, en pahalı maliyeti, tecrübeyi ücretsiz karşılayacak" dedi.

Özden, "Ara raporlar isteyeceğiz. Bu projenin başarılı olmasını istiyoruz. Eğer biz başarılı olursak KOSGEB, Türkiye'de uygulamalı girişimcilik eğitimlerine entegre bir program olarak bunu devam ettirecektir" diye konuştu.

Özden, proje sonrası girişimci ve mentor arasında ortaklığa varabilecek gelişmeler yaşanabileceğini sözlerine ekledi.