Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Fatih Karayandı, AA muhabirine, Adana'da kuş besleme alışkanlığı özelinde güvercin kültürünün çok yaygın olduğunu, özelikle gecekondu mahallelerinde her damda bir güvercin dolabı bulunduğunu anlattı.

Kuş besleyenlerin bunları takas ettiklerini, akşamları herkesin kuşlarını gökyüzüne salıp uçurduklarını ve bunları büyük bir keyifle izlediklerini belirten Karayandı, "Adana'da kuş besleme kültürü, Adanalı'nın genlerine işlemiş. Bizim kuş besleme ve kuş pazarı kültürümüz, SOKÜM Temsili Liste şartlarına tam uymaktadır. Osmanlı arşivlerinde kuş pazarı hakkında çalışmalar yapan arkadaşlarımız var. Bakanlık nezdinde başvuru için gerekli evrakları topluyoruz" diye konuştu.

Karayandı, Adana'nın özellikle hafta sonları çok rağbet gören ve kent kültürünün artık içine işlemiş olan kuş pazarı ile ilgili rehabilitasyon çalışmalarına öncelik verdiklerini belirterek, konuya dikkati çekmek için bir süre önce Adana Amatör Fotoğrafçılar Derneği iş birliğinde "Kuş pazarı düş pazarı" adlı fotoğraf sergisi açtıklarını anımsattı.

Kuş beslemenin doğal sonucu ortaya çıkan kuş pazarında amatör veya profesyonel kuşbazların buluştuğunu, meraklıların ziyaret ettiği pazarda kuşların takas edildiğini, satın alındığını, pazarın insanların hafta sonları hava aldığı bir yer olduğunu dile getiren Karayandı, şunları söyledi:

"Bunun tarihçesinin yüzlerce yıl önceye uzandığını biliyoruz. Hatta oluşmasında ortaya çıkması nedenlerinden birinin de posta güvercinlerinin kullanıldığı dönemde bu güvercinlerin takas edilmesi amacıyla ilk kez bu pazar oluşturulmuş. Yüzlerce yıldır Adanalı'nın kültüründe olan bir pazar. Pazar, uzun süredir Adana'nın dışında gözden uzak bir yerde kuruluyor. Biz, bu kuş pazarını Adanalı'nın eşi ve çocuğuyla gidebileceği rehabilite edilmiş bir mekana taşımak, kültürünü de yaşatıp gelecek nesillere aktarmak ve canlı tutmak için de SOKÜM Temsili Listesine aldırma çalışmasına başladık. Dünya durdukça Adana'nın kuş pazarı ve kuş besleme kültürü yaşasın istiyoruz."

Karayandı, pazar için daha önce açılmış ancak bugüne kadar hiç kullanılmamış "Adana Bit Pazarı"nı düşündüklerini, burada hiç kullanılmamış dükkanlarda oluşacak kuş pazarını halihazırda haftada 10-15 bin kişi ziyaret ederken bu rakamın yeni yerinde 30-40 binlere çıkacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Türkiye'nin SOKÜM Temsili Listesinde halihazırda Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz (Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan ile ortak dosya), Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği ile Türk Kağıt Süsleme Sanatı Ebru yer alıyor.