Adana Ticaret Odası’nı ziyaret eden Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, “6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanun” hükümleri konusunda bilgi verdi.
Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, Grup Müdürleri Kamil Kurt, Recep Yavuz, Oya Başak ve Ahmet Balıkçı ile birlikte Adana Ticaret Odası’nı ziyaret ederek, Başkan Atila Menevşe, Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, Yönetim Kurulu üyeleri Zübeyt Şendur, Mehmet Özel, Mehmet Şah Aba, Genel Sekreter Vekili Birol Yarman ile Genel Sekreter Yardımcısı Barış Topal’ı, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanun hükümleri konusunda bilgilendirdi.
Yapılandırma Kanunu’nun 19 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, “Çok geniş kapsamlı ve teknik olarak son derecede güzel hazırlanmış olan bu kanun mükelleflerimize birçok avantajlar sunuyor. Borçlu mükelleflerimizi kendilerine en elverişli ödeme imkanları sağlayan kanundan yararlanmak üzere ilgili kurumlarımıza bekliyoruz. Adana Vergi Dairesi Başkanlığı olarak kanunun tanıtım faaliyetleri için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Tüm çalışanlarımıza bu konularda eğitimler verdik. Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmak isteyen mükelleflerimizin başvurularını son güne bırakmamalarını rica ediyorum. Kanunun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Tunalı, kanunun genel olarak Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları ile il özel idareleri ve belediyelere ait alacakların, SGK Kurumu prim borçları ve Oda alacaklarının yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesini içeren kasa ve stok düzeltilmesi, itilaflı alacaklar ile bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasına dair usul ve esasları kapsadığını vurguladı. Tunalı, “Süresinde ödenmeyen kamu borçlarının gecikme faizlerinin yüksek olması dolayısıyla zaman içerisinde bu borçlar ödeme imkanından uzaklaşabilmektedir. Kanunla birlikte mükelleflerimizin vergi dairelerine, SGK’ya, belediyeler ve Odalara olan vergi, prim, idari para cezası, gümrük vergisi, emlak vergisi gibi vadesi 30 Haziran 2016 tarihinden önce olan bütün borçları yeniden yapılandırılarak 6, 9, 12 ya da 18 eşit taksitlerle ödeme imkanı getirmiştir” diye konuştu.
ATO Başkanı Atilla Menevşe de, kanunu iş dünyasının uzun yıllardır biriken sorunlarının çözümü bakımından büyük bir sevinçle karşıladıklarını belirtirken, “Kanunun hem yurtiçindeki, hem de yurtdışındaki kaynakları hareketlendirerek ekonomimize önemli kazanımlar sağlayacağına ve hayırlı sonuçlar yaratacağına inanıyorum. Bu kanunun iş dünyasının görüş ve beklentileri doğrultusunda hazırlanmasını ve ardından da yürürlüğe girmesini sağlayan Hükümetimiz’e, Adana Ticaret Odamız’ın tüm üyeleri adına şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanunu, ATO üyelerinin Odalarına olan birikmiş aidat borçlarına taksitle ödeme imkanı sunarak; üyeleriyle bir barış ortamı yaratması bakımından da olumlu karşıladıklarını belirten Menevşe, üyelerinin sunulan taksitlendirme imkanlarından yararlanabilmeleri için son başvuru tarihi olan 31 Ekim 2016’yı beklemeden, en kısa süre içerisinde ilgili kurumlara başvurmalarını istedi.
Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdiye kadar iş dünyasının sıkıntılarının çözümüne yönelik olarak böylesine geniş kapsamlı bir düzenleme olmamıştı. Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte birçok problemin ortadan kaldırılabileceğine inanıyorum. Burada önemli olan; kanun hükümlerinin sunduğu imkanları, hedef kitleye en iyi ve doğru şekilde anlatmaktır. Adana Ticaret Odası olarak bu konuda üzerimize düşen görev ve sorumlulukları en etkili şekilde yerine getireceğiz. İş dünyasının yurt içinde biriken sorunlarının çözümünün yanında, Varlık Barışı Kanunu olarak da adlandırılabilecek olan yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ülke ekonomisine kazandırılmasıyla birlikte ülkemizde yeni yatırımların önünün açılacağına, üretimin artacağına ve ekonomimizin 2023 hedeflerine doğru hızla büyüyeceğine inanıyoruz.”