Adana Adliyesinden yapılan açıklamaya göre, 2012'de hizmete giren ÇİM'in daha etkin hale getirilmesi için Adana Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde güç birliği toplantısı gerçekleştirildi.

Vali Mustafa Büyük, merkezi gezerek, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından bilgi aldı.

Büyük, merkezin daha nitelikli, verimli ve yaygın hale getirilmesi için sağlık müdürlüğünün yanı sıra diğer kurumların da aktif şekilde faaliyetlere katılması gerektiğini belirtti.

Çocuklara cinsel saldırının, travmatik ve olumsuz olayların başında geldiğini vurgulayan Büyük, "Diğer istismar çeşitleri de çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum dikkate alınarak, her türlü istismar olayında ÇİM'in devreye girmesi, bulunmayan çevre il ve ilçelere de yaygınlaştırılması gerektiği inancındayım. Buradaki eksikliklerin giderilmesi konusunda da her türlü desteği sağlayacağız" değerlendirmesinde bulundu.

-Mağdurların ifadesi için kaliteli kamera kaydı

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan da çocuk istismarının toplumun kanayan bir yarası olduğunu kaydetti.

Yeldan, ÇİM'in varlığı ve sürekliliğini çok önemsediklerini, faaliyetlerinin daha etkin hale getirilmesi için tüm kurumların el ele vermesi gerektiğine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Mağdurları sayı ve dosya olarak görmüyoruz. Oradaki yaşanmışlıkları, travmaları, mağduriyetleri de hissediyoruz. Bu yüzden burada kayıt altına alınan ifadeler ile yapılan adli ve tıbbi işlemler çok önemli. Kamera kayıt kalitesinin yükseltilmesi için talepte bulunduk. Kamera kaydının kalitesi bile önemli. Cinsel istismar mağduru çocukların söyledikleri kadar söylemedikleri, sustukları, durdukları, gözyaşları ve gözündeki nem bile mahkemelerimizi, yargı makamlarımızı bu konuda karar verme noktasında çok destekliyor. Bu suçları delillendirmek çok kolay değil. Mağdur beyanı dışında elle tutulur delile ulaşmak bazen mümkün olmayabilir. O yüzden beyanı çok sağlıklı almamız gerekiyor. Bunu da işin uzmanları marifetiyle yapmalıyız. Adliyenin koridorlarının kalabalığında, polis merkezlerinin hengamesinde bu işleri yürütemeyiz."

Toplantıya, İl Jandarma Komutanı Ünsal Bulut, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Kürşat Arıkan ile çocuk mahkemesi hakimleri ve cumhuriyet savcıları katıldı.