Adana Barosu’nun her yıl geleneksel olarak düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye’nin 5 kadın baro başkanı Adana’da buluşacak.

Bilecik Baro Başkanı Halime Aynur, Kırşehir Baro Başkanı Mehtap Karaburçak Tuzcu, Osmaniye Baro Başkanı Dilem Aksoy, Sinop Baro Başkanı Hicran Kandemir ve Tekirdağ Baro Başkanı Asena Şimal Ergenekon, yarın gerçekleştirilecek etkinlikte, ‘Kadın Baro Başkanları Gözüyle, Kadın Sorunu’ başlıklı oturumda söz alacak.

Diğer oturumlarda ise; “İstihdamda Kadın” , “Kadına Yönelik Şiddet ve İstanbul Sözleşmesi” ve “Eğitimde Kadın” konularında görüşler sunulacak.

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, kadına yönelik şiddetin sona ermesi için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, Türkiye’de seçilmiş 5 kadın baro başkanın Adana’ya gelecek olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Kadın sorununa sahip çıkmanın her insanın görevi olduğunu kaydeden Çıtırık şöyle devam etti: “Kadının hayatını kontrolü altına almak isteyen, toplumsal cinsiyet eşitliğini yok sayan ve bunu da dini yaşama biçimi, gelenek, kültür, toplumsal değer olarak gösteren zihniyete karşı da mücadele vermek durumundayız. Kadına yönelik şiddet ve bunun sonucunda ölümler kadınlarımızı korkutuyor ve onları ı baskı altına alıyor. Kadınlarımızın en temel insan hakkı olarak özgürce yaşama hakkını istiyoruz. Bu doğrultuda, tüm yargı organlarını İstanbul Sözleşmesi hükümlerini uygulamaya, faillerin en ağır cezalara çarptırılmasına, TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma komisyonun en etkili çözümleri üretmek için kadın sivil toplum kuruluşlarını daha çok dinlemeye davet ediyoruz. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nı toplumsal cinsiyet eşitliğini, kadın haklarını ilkokul ve ortaokul müfredatına almaya, devlet yetkililerinin ve hükümet temsilcilerinin kadının giyimi, gülmesi, kariyeri, çocuk sayısı gibi konularda cinsiyet ayrımını derinleştiren ve kadının hayatını kontrol altına almaya çalışan demeçlerine son vermeye çağırıyoruz.”