ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Kelle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3,5 aydır uygulanan fizik tedavi sonrası Çilem'in küçük bir destekle yürümeye başladığını söyledi.
Kelle, Çilem'e bazı tetkikler yapıldığını ve fizik tedavi programı uygulandığını belirterek tedavisi sürecinin tüm hızıyla devam ettiğini ifade etti.

Çilem'in tedavisine başlandığında yürümesi kısıtlı, el becerileri ve fonksiyonlarının zayıf olduğunu anımsatan Kelle, şunları kaydetti:

"Şimdi Çilem küçük bir destekle adımlayabilir, rahatlıkla yürüyebilir, el fonksiyonları daha iyi durumda ve çevresiyle daha iyi iletişim kurabilir hale geldi. Çilem için çok daha iyi şeyler bekliyoruz. En azından şu anki amacımız birçok işini bağımsız bir şekilde halledebilmesi, tek başına ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, şu anki durum da onu gösteriyor. Tabi bu biraz zaman alacak. En azından yemesi, günlük kendine bakımını yapabilmesi, bizim için yeterli olacak ve bunun için umudumuz var.''

"Daha da iyi olacağını ümit ediyoruz"

Kelle, her hastada böyle bir gelişim sağlamanın mümkün olmadığını, gelen hastanın durumuna göre aileyi bilgilendirdiklerini ifade ederek ''Aileyi hastanın durumuna göre bilinçlendirerek bir hedef koyuyoruz. Tabii ki her hasta böyle değil ama Çilem, şu an düşündüğümüzden çok daha iyi duruma geldi. Daha da iyi olacağını ümit ediyoruz'' dedi.
Çilem'in konuşmasındaki durumun da öncekine göre daha anlaşılabilir olduğunu aktaran Kelle, konuşmayla ilgili çok üst düzey konuşma beklemediklerini, "serebellar" denilen bir problem bulunduğunu anlatarak, ''Daha iyi olacak ama normal hale gelmesi çok zor'' diye konuştu.

Yaklaşık 5 yıl önce İ.A. ile evlenen Çilem A. (32), 8 aylık hamileyken yüksek tansiyon nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiş, doktorların yoğun çabası sonucu sezaryenle alınan bebek, bu süreçte beynine oksijen gitmediği için 2 ay hastanede tedavi görmüştü.

Annesinin adını alan, 4 yaşına gelmesine rağmen rahatsızlığı nedeniyle konuşamayan ve yürüyemeyen Çilem, babası terk ettiği için anneannesi Meliha Angay ve teyzesi Özge Angay'ın yanında kalmaya başlamıştı.