Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Dışişleri Komisyonu Üyesi AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Talip Küçükcan, İngiltere Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada göç, mülteci ve terör sorunlarının çözümü için daha yakın işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.
British Institute of Turkish Affairs ve Tony Blair Faith Foundation tarafından İngiltere Parlamentosu’nda düzenlenen "Türkiye, AB ve Göç Sorunu" konulu panele katılan Milletvekili Talip Küçükcan, Avrupa’nın güvenliğinin Türkiye’de başladığını, göç ve mülteci krizine neden olan Suriye krizinin etkileri itibariyle sadece Türkiye ve bölge ülkelerini etkilemediğini, Avrupa’yı da yakından ilgilendirdiğini söyledi. İngiliz parlamenterlerin de katıldığı panelde konuşan Milletvekili Küçükcan, Türkiye ve AB arasında varılan düzensiz göçmenlerin iadesi ve vize muafiyeti anlaşmasına da değindi.
"EGE’DE ÖLÜMLER DURDU"
Milletvekili Talip Küçükcan, Türkiye ve AB arasındaki mutabakatın üç önemli hedefi olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Mutabakatın birinci amacı Ege’de çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan mültecilerin ölümüne engel olmaktı. Ege ve Akdeniz’de beş bin mülteci hayatını kaybetti. Şimdi bu ölümler durdu. İkinci önemli amaç insan kaçakçılığını ve düzensiz göçü önlemekti ki bu konuda da ilerleme sağlandı. Diğer bir amaç da Suriyeli mültecilere ilişkin sorumluluk paylaşımıdır. Bu konuda AB 6 milyar dolarlık bir bütçe aktaracağını söyledi ancak henüz somut bir ilerleme kaydedilemedi."
Milletvekili Talip Küçükcan, söz konusu mutabakatın bir başka boyutunun da vize muafiyeti olduğunu, 72 maddelik şartların tamamına yakınının sağlandığını söyledi.
"BUNU İSTEMEK DOĞRU DEĞİL"
Milletvekili Talip Küçükcan, Türkiye’nin ciddi bir terör tehdidi ile karşı karşıya olduğu bir ortamda AB’nin terörle mücadele yasasının değiştirilmesini talep etmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, "Türkiye PKK ve DAİŞ gibi terör örgütlerinin saldırısı altında. Türkiye AB’nin karşılaştığı güvenlik tehdidinden çok daha büyük ve çok daha ciddi tehdit altında. Müttefiklerimizin bu noktada Türkiye’nin terörle mücadelesine daha fazla destek vermesi gerekir. Çünkü Türkiye’nin güvenliği Avrupa’nın güvenliğinin ön şartlarındandır. Avrupa’nın güvenliği Türkiye’de başlar" şeklinde konuştu.
"PKK’YA SUSKUN KALMAK ONU MEŞRULAŞTIRIR"
Bazı AB ülkelerinin ve Avrupalı milletvekillerinin PKK, PYD ve YPG söz konusu olduğunda sessiz kaldıklarını, DAİŞ terör örgütüne gösterdikleri tepkiyi göstermediklerini söyleyen Küçükcan, "DAİŞ nasıl tehlikeli bir terör örgütü ise PKK ve onunla bağlantılı örgütlerde aynı şekilde tehlikeli terör örgütleridir. PKK terörüne sessiz kalmak dolaylı olarak meşrulaştırılması anlamına gelir. Avrupalı müttefiklerimize çağrımız Kürt meselesi ile PKK terör örgütünü ayırmalarıdır. Zira Kürt meselesinin siyasi ve hukuki zeminde çözümü konusunda çok önemli adımlar atılmış, ancak PKK silah bırakmamış, 2013 sonrası süreçte yığınaklar yapmış ve 7 Haziran seçimlerinin ardından da şiddet ve terörü şehirlere taşımıştır" dedi.
Milletvekili Talip Küçükcan, İngiltere Parlamentosu Türk Dostluk Grubu Başkanı ve İşçi Partisi Milletvekili Madeleine Moon ile de görüşerek iki ülke arasındaki parlamenter diplomasinin geliştirilmesi için ortak çalışmalar yapılmasını önerdi.