Adana Tabip Odası ile Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi Çölyak Hastalığı ve Laktoz İntolerans konularına açıklık getirecek Metabolizma Penceresinden Gıda İntoleransları paneli düzenliyor.
Moderatörlüğünü Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten’in yapacağı panele, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. M. Sertaç Özer ve Gıda Yüksek Mühendisi İ. Başar Saydam konuşmacı olarak katılacak.
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü ile 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla birlikte düzenledikleri panel hakkında bilgi veren Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan şunları dile getirdi:
İnsanlar, büyüyüp çoğalmak, sağlıklarını ve yaşam konforlarını sağlamak ve sürdürebilmek amacıyla her canlı gibi beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı beslenme; “İçinde bulunulan fizyolojik duruma göre, büyüme ve gelişme, yaşamın sürdürülmesi, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için ihtiyaç duyulan besin öğelerinin ihtiyaç duyulduğu oranda organizmaya alınması” olarak tanımlanmaktadır. İşte bu gereksinimlerimizi sağlayacak olan besleyici unsurları çeşitli formülasyonlarda ihtiva eden maddeleri “gıda” olarak biliriz. Ancak, beslenme amaçlı ve yararlı sonuçlar bekleyerek bünyemize aldığımız bazı gıdalar nedeniyle zaman zaman olumsuz sonuçlarla karşılaşabilmekteyiz.
Bu olumsuzlukların bir kısmı gıdaların uygun olmayan üretim, depolama, hazırlama aşamalarındaki bozulmalardan kaynaklanabildiği gibi özel bazı olguların sonucu olarak ta karşımıza çıkabilmektedir. İşte bu özel durumlardan olan ve başta buğday olmak üzere çeşitli tahıllarda bulunan ve bir protein olarak bilinen “Gluten” ile sütte bulunan süt şekeri “Laktoz”un sindirimi sırasında bazı kimselerde ortaya çıkan reaksiyonlar düzenlediğimiz panelde irdelenecektir. Gıdanın, beslenmenin sağlıkla ilişkisi bilinmektedir. Bu doğrudan ilişki düşünüldüğünde gıda güvenilirliğinin koruyucu hekimlik bağlamında sağlığımıza doğrudan etkisi söz konusudur.
Bu ilişkiden hareketle ve toplum sağlığına elimizden gelen katkıyı sunmaya dönük irade ve çabamız çerçevesinde; Adana Tabip Odası ile TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak ortak etkinliklerimiz devam edecektir. 21 Mayıs Cumartesi günü Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde düzenleyeceğimiz panele konuyla ilgili ve ilgi gösterecek herkesi bekliyoruz.”
Panel, 21 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00’de Seyhan Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.