Makina Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şubesi ile Çukurova Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen 15. Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı’nda yapıldı.

Seminere, EMO Merkez Yönetim Kurulu Saymanı İbrahim Aksöz, MMO Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Mehmet Mak, Çukurova Üniversitesi MACTİMARUM Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı TMMOB’ne bağlı odaların temsilcileri ile sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Sanayiciler ve mühendisler birarada

Seminere konuşmacı olarak, MMO Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Mehmet Mak, Çukurova Üniversitesi MACTİMARUM Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı katıldı. AOSB Başkanlığı’nın iş birliğinde yapılan seminerde, bir işin, insan ile makine arasında paylaştırılması olarak da tanımlanabilen ve yaşamın her alanına giren otomasyonun, bu ilişkiyi fabrikalara, atölyelere, binalara, tesislere dek soktuğuna vurgu yapıldı. Açılış konuşmasını yapan MMO Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, yirminci yüzyılın sanayi ile ilgili en önemli teknolojik gelişmelerinin başında, imalat yöntemlerinin otomatikleşmesi ve buna bağlı olarak gelişen robot teknolojileri olduğuna dikkati çekti. AOSB’de faaliyet gösteren sanayicilerin, firma temsilcilerinin ve bölge çalışanlarının yoğun ilgi gösterdiği seminerde; üretimin otomatikleştirilmesi, makineleştirilmesi süreçlerinin kusursuz yönetimi ile ilgili konular anlatıldı.

‘’Emeğin var oluşu insanın var oluşudur’’

Sanayide tüm dinamiklerin üretimi otomatikleştirme eğilimine girdiği bir iktisadi sistem ve dönemde yaşadığımızı vurgulayan Kavi, ‘‘Üretim süreçlerinin otomasyon olanaklarının daha geniş alanlarda uygulanmasına, insan gücünün ise bu sistemlerin kontrolüne yönelttiği günümüzde sanayileşme ile büyüme, kalkınma, gelir dağılımı, istihdam, refah ve verimlilik arasındaki bağlar maalesef tamamen kopmuş durumdadır. Aslında emeğin üretkenliğinin artması hem kalkınmanın kendisidir, hem de kalkınmanın hızını belirlemektedir’’ dedi.

‘’Otomasyon teknolojileri üretimin her aşamasında’’

Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Mehmet Mak, sanayicilere, bölge çalışanlarına ve katılımcılara yaptığı konuşmada, değişen dünyada, yaşamın ve endüstrinin giderek artan verimlilik, güvenlik ve güvenilirlik gereksinimleri otomasyon teknolojilerine geniş uygulama alanları yarattığını, bu alandaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin izlenmesi ve uygulanmasının her kesim için hayati önemde olduğunu söyledi. Mak, şöyle konuştu:

“Sanayi devriminin başlangıcının aksine, yakın geçmişimizde üretmek, tek başına yeterli olmaktan uzaklaştı. Tüm dünyanın açık bir pazar haline geldiği rekabetçi koşullarda üretimi; hızlı, standart, güvenli ve nihayetinde verimli kılmak, bir zorunluluk haline geldi. Endüstride bu zorunluluğun karşılığı şüphesiz ki otomasyon sistemleridir ve nihayetin de zaman, kalite, hız ve maliyet azalması olarak geri dönmektedir. Otomasyonun en önemli hedefi elimizdeki kaynakları kullanarak ve gelişen teknolojiyi uygulayarak üretim, verim ve kalitenin arttırılması ve insanların yaşam standardının yükselmesi iken, ne yazık ki günümüzün ekonomik anlayışı, önce insan-önce çevre anlayışı yerine önce tüketim, önce kar anlayışını getirmektedir’’

‘’Eğitilmiş insan gücü olmazsa olmazdır’’

Çukurova Üniversitesi MACTİMARUM Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı AOSB Başkanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen seminerde, etkinliğin ortak amacının otomatik kontrolün endüstriyel bir çerçevede uygulanmasında ortaya çıkan bilgi ve birikimlerin, endüstride çalışan tüm personeller ve diğer ilgililer arasında paylaşılacağı bir iletişim ve etkileşim ortamı yaratmak olduğunu belirtti. İbrahim Deniz Akçalı,’’Eğitilmiş insan gücünün varlığına katkıyı hedefleyen düzenleyici kuruluşlarımız modern teknolojik uygulamaların odağında bulunan otomasyon gibi bir alanda değişen koşullara uygun karşı her 2 yılda bir yapılması gelenekselleşmiş olan 15. Otomatik Kontrol Seminer ve sergi etkinliğini yaşama geçirmekte önemli bir kamu görevini yerine getirmiş olmaktadırlar.” dedi.