Psikolog Fulya Özbilen, çok çalışmanın, verimli çalışmak anlamına gelmediğini söyledi.
Erkan Koleji’nde, öğrencilerin sınav başarısını arttırmak amacıyla “TEOG’a Adım Adım Verimli Ders Çalışma” konulu seminer düzenlendi. Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi iş birliği ile 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen seminerin konuşmacısı Psikolog Fulya Özbilen, “TEOG’a hazırlanırken neler yapılmalı, neler yapılmamalı; verimli ders çalışma yöntemleri ile öğrencinin dikkatini ve sınav performansını etkileyecek konular” üzerine öğrencilere bilgiler aktardı.
Çok çalışmanın, verimli çalışmak anlamına gelmediğini ifade eden Özbilen, “Verimli ders çalışmak demek, gerektiği zaman çalışmak gerektiği zaman mola vermek demektir. Bu bir kalıba sokulamaz. Çünkü herkes birbirinden farklıdır. Bilgileri anlama süreci birbirinden farklı, dikkati odaklama süreci farklı, bazıları daha kaygılı bazıları daha rahat. Bu nedenle verimli ders çalışma programı kişiye özeldir” dedi.
“Öncelikle rotanızı belirleyin”
TEOG konusunda öğrencilere öncelikle kendilerine bir rota çizmelerini, gitmek istedikleri liseyi belirlemelerini öneren Psikolog Fulya Özbilen, verimli ders çalışma yöntemleri hakkında şunları söyledi:
“Aralıklı ve toplu öğrenme, bütün ya da parçalara bölerek öğrenme, tekrara yer verme, elde edilen sonucun bilinmesi, okuma ya da anlatma, bilgilerin kodlanması ve soruları çözmeye çalışma, ders çalışırken öğrenmeyi rahatlıkla kolaylaştıran yöntemlerdir. Örnek olarak sözel veya sayısal bir dersin konusu ağırdır. Bunu aralıklı çalışabilir ya da parçalara bölerek belirli zaman diliminde çalışıp rahatlıkla anlayabilirsiniz.”
“Ders tekrarı başarıyı yüzde 80 artırıyor”
Öğrencilerden önceden hiç çalışmadıkları veya çok az bilgi sahibi oldukları konuları son güne bırakmamalarını isteyen Özbilen, “Bunu yaptığınız zaman kaygıyı artırıyorsunuz. Tekrarları mümkün olduğunca son güne bırakmayın. Tekrar çok önemli bir konu. Tekrar yapmaktan hoşlanmadığınızı biliyorum. Gün içinde öğrendiklerinizin kısa bir özetini çıkarmak araştırmalara göre öğrenme oranınızı yüzde 80 arttırıyor. Daha sonra bu bilgileri hatırlama oranınız da gayet yüksek oluyor. Gün sonunda küçük bir özet çıkarmak ya da önemli noktaların altını çizmek sizler için önemli olabilir” ifadelerini kullandı.
Son haftalar çok önemli
Psikolog Fulya Özbilen, sınavdan önceki son haftaların çok önemli olduğunu da vurgulayarak, “Sınavın yaklaştığı zamanlarda normalden farklı şeyler yememeniz gerekiyor. Uyku düzenini çok iyi sağlamalısınız. Kendinizi bir başkası ile asla kıyaslamamalısınız. Çünkü kıyaslama da kaygıyı artırıyor. Kaygı arttığı zaman nefes, kas egzersizleri gibi teknikler uygulanması gerekiyor” diye konuştu.