Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Nihat Sözütek, esnaf ve sanatkarların, her dönem ortaya çıkan Ramazan fırsatçılarına meydan vermemelerini istedi.
Sözütek, Ahi Evran Felsefesi ile yetişmiş, Ahilik kurallarını bilen dürüst esnaf ve sanatkarların, hiçbir şartta ve şekilde haksız kazanca tevessül etmeyeceğini belirterek, aksi davranışta bulunanları da ikaz etti. Sözütek, "Bunun adı fırsatçılık değil resmen vurgunculuktur. Şu mübarek günlere girerken yapılan vurgunculuk ise günahtır, kul hakkına girer. Cenab-ı Allah, ’affederim, affediciyim, ama kul hakkı ile karşıma gelmeyin’ buyuruyor. Haksız kazanç elde ederek, kul hakkı yemekten kaçının" dedi.
"FİYATI ARTAN ÜRÜNÜ ALMAYIN"
Türkiye’de özellikle, sebze ve meyve gibi işlenmemiş gıda maddelerinin fiyatlarında yılın her döneminde dalgalanmalar meydana geldiğini hatırlatan Sözütek, "Tarladan, bahçeden hasat edilen ürünün fiyatı mutfağımıza girinceye kadar bir kaç kat artabilmektedir. Bu alt yapı yetersizliği ve benzeri nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu da üretici ve tüketici fiyatları arasında büyük bir fark oluşturmaktadır. Ancak Ramazan aylarında gıda maddelerinin fiyatlarındaki suni artışların olduğu da bir gerçektir. Bazı vurguncuların sebze, meyve, et ve süt ürünleri gibi gıda maddelerinin fiyatlarını Ramazan bahanesiyle arttırma eğilimine girmeleri de muhtemeldir. Tüm bunlara önlem olarak özellikle tüketicilerimizin, tüketimden gelen güçlerini kullanarak, bilinçli alış veriş yapmaları, fiyatları suni olarak arttırılmış olan ürünleri boykot ederek almamaları vurgunculara verilebilecek en büyük ders olacaktır" diye konuştu.
"FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRMAYIN"
Nihat Sözütek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Ramazan bilindiği gibi tüm İslam alemi için kutsal bir aydır. Bu mübarek ay bahane edilerek fiyat arttırmak, Ramazan ayını fırsata dönüştürmek esnafımıza yakışmayan bir harekettir. Akıl, ahlak, bilim ve çalışmayı örnek alan saygıdeğer esnafımızın böyle bir gayretin içinde olacağını sanmamakla birlikte aradan çıkacak bazı fırsatçılar daha fazla kazanmak isteyebilir. Bu ise tüm esnafımıza mal edilir ki, bundan büyük üzüntü duyarız. Bu nedenle vatandaşlarımız ve esnaflarımız bu tür fırsatçılara göz açtırmamalıdır. Vatandaşımızın iftar sofralarına göz diken, bundan ayıplı kazanç sağlamak isteyen, iftar yemeği yerine zam yedirmek isteyenlere ise izin vermeyiz."
Temel tüketim maddelerinde ilk denetimi yapacak olanların tüketiciler olduğuna dikkat çeken Sözütek, tüketicilerin bilinçli alış veriş yapmaları ve fiyatları fahiş olarak artan ürünleri boykot etmeleri ve bunu alışkanlık haline getirmeleri halinde fırsatçıların ve vurguncuların buna cesaret edemeyeceklerini, fiyatlar üzerindeki kontrolün ise tüketicinin lehine döneceğini sözlerine ekledi.