Adana Büyükşehir Belediyesi, Torosların yaylalarında hayvancılık yaparak konar-göçer yaşamlarını sürdüren Yörük Türkmen ailelere kışı geçirmek için geldikleri Çukurova’da ücretsiz sağlık hizmeti vermeye başladı. Karataş ilçesi Tuzla yöresine yerleşen sürü sahibi Yörük Türkmen ailelerin hem kendileri, hem de hayvanları sağlık taramasından geçirildi. Elektrik ihtiyaçlarını karşılamaları için Yörük Türkmenlere güneş panelleri de ücretsiz dağıtıldı.
Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Daire Başkanlığı ile Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nde görevli doktor, veteriner ve çevre mühendisi ile yardımcı personel Yörük Türkmenler Birliği’nin koordinesinde kış mevsimini geçirmek üzere Karataş ilçesi Tuzla yöresine çadır kuran konar-göçer Yörük Türkmen aileler ziyaret edildi. Adana Büyükşehir Belediyesi’den 22 kişilik ekip, zor şartlarda yaşam süren Yörük Türkmenlere hem sağlık hizmeti sundu, hem de moral verdi.
Muayene edildiler, tahlilleri yapıldı
Yörük Türkmenler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Çetinöz koordinesinde Tuzla’ya giden Adana Büyükşehir Belediyesi’nde görevli doktorlar, Yörük Türkmenleri tek tek muayene etti. Yardımcı sağlık personeli de vatandaşların kan tahlillerini yapıp, tansiyonlarını ölçtü. Veterinerler de Yörük Türkmenlerin küçükbaş hayvanlarını muayene edip, daha sağlıklı olmaları için yapılması gereken konuları anlattı. Çevre mühendisleri de çadır kurulan alanlarda incelemeler yapıp, sürülerin otladığı bölgelerde yapılacak iyileştirmeleri değerlendirdi.
Yörük Türkmenler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Çetinöz, yaz aylarında Torosların eteklerinde hayvancılık yapan Yörük Türkmenlerin kış mevsimini geçirmek için Karataş, Sarıçam, Yumurtalık, Kozan ve Karaisalı ilçelerine geldiğini belirtip, “Göçebe hayatının zorluklarına göğüs geren Yörük Türkmenlere sağlık hizmeti sunan, hayvanlarını muayene ettiren, güneş paneli dağıtan Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü’ye şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. Yaklaşık 200 nüfuslu 34 Yörük Türkmen ailesi de sağlık hizmetini ayaklarına getiren Adana Büyükşehir Belediyesi’nin doktorlarına, veterinerlerine teşekkür ettiler.
Yörükler dayanışma içinde
Etkinliğe Yörük Türkmenlerin bağlı olduğu derneklerin başkanları da katılıp, dayanışma içinde olduklarını ortaya koydu. Karataş Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ahmet Çetinkaya, Sarıçam Yörük Türkmen Derneği Başkanı Bünyamin Çinçik, Yumurtalık Yörük Türkmen Derneği Başkanı Mustafa Karakoyunlu, Ceyhan Yörük Türkmen Derneği Başkanı Gürsel Aktaş, Akdeniz Yörük Türkmen Derneği Başkanı Yusuf Uzun, İmamoğlu Yörük Türkmen Derneği Başkanı Atilla Göktaş, Kozan Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ulubat Günes, Karaisalı Yörük Türkmen Derneği Başkanı Güner Akkaya, Honamlı Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ümmet Özder ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Akça, asırlardır yaşatılan geleneklerin yeni nesillere taşınması için çaba gösterdiklerini anlattılar. Yörük Türkmen temsilcileri meraların ıslahını, hayvancılığa verilen desteklemelerden göçerlerin daha çok yararlandırılmasını, damızlık birliklerinin kendilerine kolaylık sağlamasını istediler.