Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, vektörle mücadelede geçmiş yıllardan daha verimli ve daha disiplinli bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Akkuş, yaptığı açıklamada, 2015 Ekim ayının sonuna kadar yapılan uçkun mücadelesinin noktalandığını, aynı zamanda kışlak bölgeler diye tabir edilen, rögar, apartman altı ve sığınaklarda, larva ve rezidüel mücadele çalışmalarına devam edildiğini belirterek, "Bölgemiz, vektörlerin yaşama ve üremesine son derece elverişli bir yapıya sahip olmasından dolayı yılın on iki ayı mücadelenin bırakılmaması gerekir. Vektörle mücadelenin en önemli etabı; üreme, dinlenme ve yaşama alanlarının tespitinin yapılarak uygun mücadele yönteminin belirlenmesidir. Bu mücadele larva ve rezidüel çalışmaları olarak yıl boyu sürmekte, açık alan hacimsel mücadele mayıs-ekim aylarında ise uçkun mücadelesi şeklinde yoğun olarak sürdürülmektedir. Yine karasinek, tatarcık, kene, bit, pire mücadelesine yönelik uygun ruhsatlı ürünlerle uygulama yapılmaktadır” dedi.
Sivrisinekle mücadeleyi de deneyimli ekiplerin yürüttüğünü söyleyen Akkuş, “İçinde bulunduğumuz yaz aylarında vatandaşlarımızın sivrisinekle karşılaşmaması ve yazı rahat geçirmeleri için deneyimli teknik elemanlarımız tarafından vektörle mücadele sürdürülmektedir. Bu amaçla, şehir merkezi dahil, 15 ilçede stantlar kuruldu. Broşürlerle, vektörle mücadelede vatandaşımıza düşen görevlerin neler olduğu ve alınacak küçük tedbirlerle nelere dikkat edileceği konularında halk aydınlatılıyor. Ayrıca, okullarda da öğrencilerimize konu hakkında bilinçlendirme eğitimleri yapılmış olup, yeni eğitim- öğretim döneminde de bu konu hassasiyetle sürdürülecektir” diye konuştu.
Uydu sistemi ile takip
Mücadeleyi veren personel ve kullanılan araçlarla ilgili de bilgi aktaran Çelebi Akkuş, şunları söyledi:
“Söz konusu mücadelemiz; 366 personel, 106 araç, 13 mist blower, 38 ULV, 16 sırt atomizörü, 20 holder, 20 kanal sisleme ve 300 sırt pompası ile şehir merkezi ve tüm ilçelerde sürdürülmektedir. Vektörle mücadele çalışmalarında Sağlık Bakanlığı’nca Halk Sağlığı alanında mücadelesi yapılacak haşerelere karşı kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış, onaylanmış ve etkinliği ispat edilmiş ilaçlar kullanılmakta olup, çalışmalarımız büyük bir titizlikle devam etmektedir. Bu kapsamda 15 ilçede de çalışan ekiplerimizin sayısı gayet yeterli olup; teknolojinin son imkanlarından faydalanılarak uydu sistemi ile takip söz konusudur. Çalışan personel, bakanlıktan onaylı ve sertifikalıdır. Yıl boyunca vektörle mücadele ekiplerimiz ile Özel Atık ve Geri Dönüşüm Tesisleri Şube Müdürlüğümüz koordineli bir şekilde çalışarak larvaların önemli yaşam alanlarından olan lastiklerin ve buna benzer malzemelerin ortadan kaldırılması ile en önemli sorun minimum seviyeye indirilmiştir. Fiziksel mücadelemiz aralıksız sürdürmektedir. Ayrıca Denizcilik ve İçsu Hizmetleri Şube Müdürlüğümüzün sahil kıyılarında yapmış olduğu temizlik çalışmaları da vektör mücadelesinde önem arz etmektedir. Vektörle mücadele hizmeti sadece fiziksel, kimyasal yöntemlerle değil; görsel ve yazılı basınla, stantlarla bilgilendirme yapılarak, halkımızın entegre mücadeleye dahil olmasıyla da gerçekleştirilmektedir. Adana Halkı çalışmalarımızı gayet iyi bilmektedir. Mahalle muhtarlarımızın çok büyük destekleri olmuş, kendileriyle çözüm adına birebir görüşmeler yapılmış ve yapılmaktadır. Sorunlar yerinde görülüp anında müdahale edilmektedir. Ayrıca, 24 saat görev başında olan personelimiz vatandaşlarımızdan gelen şikayetleri anında değerlendirerek hızlı bir şekilde müdahale ve mücadele etmektedir. Gelen şikayetler bizim için sorun değil bilakis çözümdür.”
"Her kurum üzerine düşeni yapmalı"
İlçe belediyeleri ile ortak ve koordineli çalışmanın önemine de değinen Akkuş, Büyükşehir Belediyesi’nin, halkın yanında ve her türlü işbirliğine hazır olduğunu belirtti. Akkuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vektör mücadelesi bilindiği üzere çok yönlü ve birçok faktöre bağlı hizmettir. Bu kapsamda özellikle ilçe belediyelerimizin çöp toplama ve temizlik faaliyetlerini muntazam yerine getirmeleri, ilaçlama hizmetimizi çok daha rahatlatacaktır. İlgili her kurumun kendi alanında yapması gerekli sorumlulukları eksiksiz yerine getirmesi sinek mücadelesinde başarının temelidir. Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak, her türlü çalışmada birlik ve beraberlik ortamına bu zamana kadar verdiğimiz desteği bundan sonrada vermeye devam edeceğiz. Biz tüm sıkıntıları inşallah el ele aşarak Adana’mıza bu yıl sineksiz bir yaz yaşatacağız. Adana Büyükşehir Belediyesi vektörle mücadelede üzerine düşeni, hatta fazlasını Adanalılar için yerine getiriyor. Halkımızdan gelen güzel tepkiler bunu başardığımızın en önemli göstergesidir.”