Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve Adana'da kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda kalan Suriyeliler, kentte son bir haftadır etkili olan sağanak nedeniyle zor koşullarda yaşamlarını sürdürüyor.

Özellikle Halep, Kobani (Ayn el Arap) ve Rakka'dan Türkiye'ye gelerek merkez Yüreğir ilçesi Koza Mahallesi'ndeki boş arsalara çadır kuran Suriyeliler, burada zorlu koşullarda yaşıyor. Kentte son bir haftadır etkili olan sağanakla çadırları sular altında kalan Suriyelilerin, yatakları, giysileri, halıları ve çeşitli eşyaları da çamur nedeniyle kullanılamaz durumda.

Tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını bile gidermekte güçlük yaşayan Suriyeli sığınmacılar, kendilerine uzatılacak yardım eli bekliyor. Yaklaşık 3 yıl önce 30 kişilik bir akraba grubuyla Halep'ten Adana'ya yerleşen Cuma Dibo, AA muhabirine, yaşam koşullarının zorluğunu anlattı.

"Halimiz perişan" diyen Dibo, günübirlik bir iş bularak çalışmadıkları ve para kazanamadıkları zaman yemek bulamadıklarını ifade etti. Savaştan çıkıp geldiklerini anımsatan Dibo, şöyle konuştu:

"Burada hiçbir şeyimiz yok. Soğuk hava ve çamurla mücadele ediyoruz. Çok kötü şartlarda yaşıyoruz. Türkiye'den beklentimiz bize uygun bir yer ayarlamaları. Bu, bizim ve çocuklarımız için çok iyi olacak. Gıda malzemesi desteğine ihtiyacımız var. Çocuklarımıza harcayacağımız paramız yok. Buraya keyfimizden gelmedik, evlerimizi bırakıp geldik. Evlerimiz de yıkıldı zaten, geride hiçbir şeyimiz kalmadı."

- "Yataklarımız, halılarımız, bütün eşyalarımız ıslandı"

Rakka'dan, eşi ve çocuklarıyla 20 gün önce Türkiye'ye gelen Ali Suri ise çadırlarının su altında kaldığını belirtti. Yaşayacakları bir çadır kurmak için çok masraf ettiğini ifade eden Suri, "Yağışlar devam ettiği için her şeyimiz su altında kaldı. Kadınları ve çocuklarımızı bir yakınımıza yolladım. Yataklarımız, halılarımız, bütün eşyalarımız ıslandı" diye konuştu.

Halime Orud ise son bir haftadır soğukla mücadele ettiklerini vurgulayarak ısınacak eşyalarının olmadığını ve çocuklarının hastalandığını aktardı. Orud, su ve gıda malzemesi bulunmakta sıkıntı çektiklerini de anlattı.

Öte yandan, Yüreğir Belediyesi'nin bölgeye çadır kent kurmak için çalışmalara başladığı bildirildi.