Büyükekşi, Adana'da bir otelde düzenlenen "2023 Yılı 500 Milyar Dolar İhracat Hedefinde Adana Değerlendirmesi" toplantısının açılışında, bu etkinlikleri, 2023 ihracat stratejisini firma seviyesine indirgemek ve tartışmak amacıyla ihracat potansiyeli yüksek illerde gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Dünya ekonomisi için bu yılın zor geçeceğini ifade eden Büyükekşi, dünyada büyüme rakamlarının 2,6-2,8 gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası'nın, parasal genişleme hedefi koyduğunu aktaran Büyükekşi, şunları söyledi:

"Doların hemen hemen birçok para birimi karşısında değer kazanması, liranın da değer kaybetmesi ve parite düşüşü, gerçekten bizim şu anda ekonomimize ve ihracatımıza olumsuz yansıyor. Ama sevindirici tarafı, AB'nin 28 ülkesine bakıyoruz, son 2 ayda ithalatları avro bazında yüzde 5 düşerken bizim AB'ye yaptığımız ihracat avro bazında yüzde 7,5 artmış durumda. Dolar bazında AB'ye ihracatımız düşerken avro bazında artması, 100 birim satarken geçen yıl, şu anda 107,5 birim satıyoruz. Hesabı yaparken dolar cinsinden yaptığımızda bir düşüş gözüküyor ama gerçekte bir düşüş yok, tam tersi, o pazarlarda daha fazla pay alıyoruz."

Büyükekşi, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 30 ülkeden 13'ünün AB üyesi olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemesine bağlı AB'de tekrar büyümenin hızlanmasıyla AB genelinde işlerinin daha iyi olacağına işaret eden Büyükekşi, "AB'deki büyüme beklentilerinin hız kazanması, Türkiye'nin ihracatına da inşallah olumlu yansıyacak. Bu rüzgar devam ederse biz de önemli fırsatları beraberinde getireceğiz" dedi.

- İhracatta firmaların görevi 

Büyükekşi, 2023 hedefleri için geniş çaplı makro plan hazırladıklarını, her sektörün ihracat hedeflerinin belirlendiğini ve ilgili sektörlere anlatıldığını, hükumetin de desteğiyle her türlü senaryonun çalışıldığını anlattı.

Bu hedeflerin yakalanması için şirketlere ve firmalara görev düştüğünü belirten Büyükekşi, salondaki firma temsilcilerine, "Kaç tane firmanın 2023 için koyduğu hedef ve çalışma var?" diye sordu.

Büyükekşi, soruya iki temsilcinin el kaldırması üzerine, "Şu anda gördüğüm kadarıyla 400 ten fazla katılımcı var. 2 firma 2023 için kendine bir hedef koymuş. Bunda bir sorun var. Çünkü 2023 ihracat hedefini gerçekleştirecek olanlar sizlersiniz. Rotası olmayan gemi kesinlikle yolunu bulamaz. Önce kendimize bir rota belirleyeceğiz. Yol haritası çıkaracağız. Şirket olarak rotanızı belirlemeniz lazım" diye konuştu.

Büyükekşi, yıl itibariyle ihracat hedeflerinden 20 milyar dolar geride olduklarını, ihracatın artması için yüksek katma değerli üretim ve ihracatın nasıl yapılacağına dair çalışılması gerektiğini, bunun yolunun da inovasyon, AR-GE, tasarım ve markadan geçtiğini kaydetti.

- Suriye ve Irak 

Büyükekşi, Adana'nın 2 milyon dolar ihracatı bulunduğunu, 2023 için 10 milyar dolar hedef koyduğunu belirtti.

Adanalı ihracatçılardan atılım beklediklerini ifade eden Büyükekşi, "Gerek Suriye'de gerek Irak'ta şu anda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde sorunların çözülmesiyle oralardan tekrar önemli talep olacağını düşünüyoruz. Bu yüzden bu bölgedeki illerde pazara yakınlıkla ilgili önemli fırsatlar olacağını düşünüyoruz" dedi.

- Vali Büyük

Adana Valisi Mustafa Büyük de 2023 hedefine ulaşmanın herkesi mutlu edeceğini vurguladı.

Sanayicilere, problemlerinin çözümü noktasında kamu olarak katkıda bulunacaklarını anlatan Büyük, "Bulunduğumuz konum itibariyle yerel yönetimlerle Adana'da var olan çeşitli alanlardaki ihracatı, rakamsal olarak da artırmak için üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmaya çalışacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanlığı'ndan Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Halil Bader Arslan ve Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Yasemin Görüm, HSBC Türkiye Kurumsal Bölge Yönetimi Grup Başkanı Belgin Dağtekin, Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç, Güler Dinamik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ercan Güler, Finansal Kurumlar Birliği Faktoring Sektörü Temsilcisi Filiz Ünal, Adanalı ihracatçıların faydalanabileceği devlet destekleri, ihracatı destekleyen alt sektörlerin önemi konularında bilgi verildi.

Toplantıya, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve firma temsilcileri katıldı.