Türkiye Büyük Millet Meclisi AKPM Türk Delegasyonu Başkanı ve Dışişleri Komisyonu Üyesi AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Talip Küçükcan başkanlığında, 5 kişilik parlamenter heyeti, pazartesi günü başlayıp dört gün sürecek İngiltere temasları sırasında Türkiye’deki darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeleri anlatacak.
Prof. Dr. Talip Küçükcan, Azmi Ekinci, Osman Aşkın Bak, Mevlüt Dudu ve Mehmet Günal’dan oluşan TBMM Dışişleri Komisyonu heyetinin geniş kapsamlı ve yoğun Londra programı pazartesi günü başladı.
Öğleden sonra Londra’ya ulaşan parlamenter AK Parti, MHP ve CHP milletvekillerinden müteşekkil heyetin temasları, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç’in konutundaki bilgilendirme toplantısı ile başladı.
TBMM heyeti Londra’da önemli düşünce kuruluşları, siyasi partiler, hükümet ve medya temsilcileri ile bir araya gelerek, 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve bu girişimin arkasında olduğu belirlenen FETÖ’nün rolünü İngiliz kurum ve kuruluşları ile ilgili muhataplarına anlatacak. Bu çerçevede Türk parlamenter heyeti, salı günü IISS ve RUSI, iktidardaki Muhafazakar Parti Dış İlişkiler, Dışişleri Bakanlığı ile Britanya Müslüman Konseyi ile temaslarda bulunacak. Temaslar sırasında Türkiye ve İngiltere’nin müttefikliği vurgulanacak, siyasi partilerin darbe karşıtı ortak duruşu anlatılacak, FETÖ’nün oluşturduğu güvenlik riski anlatılacak, bu örgütün dini ve manevi kavramları kullanarak halkın gözünü boyadığı, yurt dışında kurdukları okul ve dernekler vasıtasıyla örgüte insan devşirdikleri ifade edilecek. Heyet, İngiliz medya kuruluş temsilcileri ile görüşmelerinde darbe girişimi sırasında Türk medyasının başarılı bir sınav verdiğini, İngiliz medya kuruluşlarının da darbe karşıtı söylem ve darbeyle sivil mücadeleye daha fazla destek vermesi, FETÖ mensuplarının algı operasyonları karşısında dikkatli olmaları hatırlatılacak.
Heyet, çarşamba günü, İngiltere Ulusal Güvenlik Konseyi, İçişleri Bakanlığı ve İngiliz medya mensupları ile bu ülkede yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya gelecek. Görüşmelerde darbe sonrası alınan hukuki önlemlerin gerekçeleri ve kapsamı anlatılacak, soruşturmaları hukuk devleti ilkelerine bağlı kalınarak yürütüldüğü vurgulanacak. İngiliz yetkililer FETÖ bağlantılı kurumların bu ülkedeki faaliyetlerine karşı uyarılacak.
Prof. Dr. Talip Küçükcan başkanlığındaki heyet perşembe günü ise Chatham House yetkilileri ve Birleşik Krallık Savunma Komitesi Başkanı ile yapacağı temasların ardından aynı gün Türkiye’ye dönecek.