Güneydoğu'nun önemli kentlerinden Adıyaman, teröre karşı ortak tavır sergiliyor. Yüzyıllardır yan yana kardeşçe yaşayan bölge halkı, yaşanan acılara rağmen sağduyunun hakim olacağına inanıyor. 

Terör örgütü PKK'nın saldırılarına tepki gösteren kentteki sivil toplum kuruluşları da barış mesajları vermeye devam ediyor.  

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Mustafa Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye üzerinde büyük oyunlar oynandığını söyledi.

Dış güçlerin, Türkiye'deki terör olaylarının daha ileri aşamaya gelmesi için çaba gösterdiğini savunan Uslu, "Türkiye'nin bölgesinde büyüdüğünü herkes görüyor. Dolayısıyla son dönemde artan terör olaylarıyla büyüyen Türkiye'nin yükselen grafiği aşağıya çekilmeye çalışılıyor. Bunların yaptıkları oyunları da herkes görüyor. Türkiye'nin önü kesilmek isteniyor" diye konuştu.

Uslu, ülkede kaos ortamı yaratarak ekonomik kriz oluşturulmaya da çalışıldığını bildirdi. 

Şehit haberlerinin herkesi derinden üzdüğünü vurgulayan Uslu, şöyle konuştu:

"Bunlar kolay bir hadise değil, insanlar genç yaştaki evlatlarını toprağa gömüyor. Çocukların teröre kurban vermek kolay durum değil. Herkes özellikle anne, baba olan bunun daha çok farkında olabilir. Bu açıdan bunların önüne geçmek için bu ateşe su taşımamız lazım. Dolayısıyla burada herkese görev düşüyor."

- "Türkiye'nin barışa ihtiyacı var"

Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk de terörün Türkiye'deki ekonomik girdileri etkilediğini ve günahsız, suçsuz, vatan hizmetini yapan insanları mağdur ettiğini ifade etti.

Türkiye'nin barışa ihtiyacı olduğunu anlatan Aslantürk, "Siyasetçilerin bu konuda birlik ve beraberlik içerisinde olması lazım. Parti menfaati gözetmeden, oy kaybetmeleri pahasına ülkede terörü sonlandırmalıyız. Bakınız ülkemiz nereden nereye geldi. Elde ettiğimiz kazanımları kaybetmemeliyiz. Türkiye bölgesinde çok güçlü bir ülke" dedi. 

Adıyaman Köy ve Mahalle Muhtarları Mesleki Dayanışma Derneği Başkanı Abdulkadir Geylani Taş ise  terörün bir an önce bitmesini istediklerini ifade etti.

Terörün Türk ve Kürt halkına mal edilmemesi gerektiğini belirten Taş, şöyle konuştu:

"Kürtler hiçbir şekilde savaş istemiyor. Tek millet, tek bayrak altında vatanımızı sonuna kadar korumaya hazırız. Tüm bunlar ülkedeki istikrarı bozmaya çalışan, Türkiye'nin gelişmesini istemeyen dış mihrakların bir oyunudur. Bölge halkı bunu çok iyi biliyor. Bu yüzden hiç kimse bu oyuna gelmemeli ve sağduyulu hareket etmelidir. İnanıyorum ki Türkiye, halkımızı birbirine düşürmeye çalışan şer odakların oyununu bozacaktır." 

- "Provokasyonlardan kaçmalıyız"

Yeni Esnaf Sanatkarlar ve Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Salman da şehit haberleriyle büyük bir üzüntü yaşadıklarını dile getirdi. 

Türkiye'nin birliğini ve beraberliğini bozacak davranış ve söylemlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Salman, "Dış mihraklar bizi tıpkı Suriye'nin içinde bulunduğu bir duruma sokmaya çalışıyor. Ülkemizi karıştırmaya çalışıyorlar" ifadesini kullandı.

Adıyaman Baro Başkanı Hasan Demir, Doğu ve Güneydoğu'daki terör olaylarının provokatörler tarafından tırmandırıldığını savundu.

Güneydoğu'da yaşayan insanlar olarak diğer bölgelere göre çok daha fazla etkilendiklerini aktaran Demir, bu milletin bin yıldır beraber aynı toprakta yaşadığını  hatırlattı.

Bölge insanının kodlarının değiştirildiğini ileri süren Demir, şunları kaydetti:

"Bu milletin ortak noktası İslam idi. Bunu yıktığınızda maalesef farklı ideolojileri bunu kullanır. Kürt halkının mayası değiştirilmeye çalıştırılıyor. Bundan dolayı herkesin üzerine düşeni fazlasıyla yapması ve sorumluluk alması gerektiğini düşünüyorum."