İlçeye 3 kilometredeki ağaç, bölgeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Anıt ağaç olarak tescillenen 24 metre boyunda olan çınarın çevresi 14 metreyi buluyor. Devasa görünüme sahip ağacın gövdesini 10 kişi el ele tutuşarak çevreleyebiliyor.

Anıt ağaç, Türklerin 1071 Malazgirt savaşıyla Anadolu'ya girmesine, Anadolu Selçuklu Devleti, Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti'nin kurulup yıkılmasına, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna tanıklık etti.

Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, AA muhabirine, çınar ağacının ilçenin tarihsel simgesi haline geldiğini söyledi.

Bu ve bunun gibi tabiat varlıklarını korumanın önem taşıdığına dikkati çeken Akgedik, "Orman İşletme Müdürlüğü ile koordineli şekilde bu ağaçları koruma altına aldık. İnsanlar bu ağaçları görmek için havası serin, suyu soğuk olan bu alanı ziyaret ediyor" dedi.

- Gönüllü olarak bakıyorlar

Eşiyle ağaçlara yıllardır bekçilik yapan 85 yaşındaki Halil Uzunoğlu da ağacın yoğun ilgi gördüğünü belirterek, ziyaret edenlerin gölgesinde dinlenip, piknik yaptığını kaydetti.

Ulu çınarın insana huzur verdiğini aktaran Uzunoğlu, şunları söyledi:

"Çınarın dibinden akan su buz gibi ve şifalı olduğu söylenir. Bu su her mevsim akar. İlçeye gelip de bu ulu ağaçları görmeden gidenler Aladağ'a geldim demesin. Bu çınar ile diğer ağaçlara gözümüz gibi bakıyoruz. Çünkü çocukluğum burada geçti. Bu ağaçlara tırmandım, susayınca buz gibi soğuk suyundan içip serinledim. Ömrüm yettiğince bu ağaçları korumaya devam edeceğim."