Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan, darbe girişiminin ardından Türkiye ekonomisinin daha da güçleneceğini söyledi.
Darbe girişiminin yaşandığı saatlerden bugüne kadar ekonomi yönetiminin soğukkanlı ve akılcı adımlar attığını belirten Uluğtürkan, “Merkez Bankası’nın 7 maddelik tedbirleri, TOBB’ye bağlı oda yönetimlerinin net ve birlik içeren tavrı, iş dünyası ve medyanın tutumu, vatandaşın döviz yerine Türk Lirası’nda kalma eğilimi olası kaosu bertaraf etti” dedi.
Geçtiğimiz hafta 10 milyarlık dövizin Türk Lirası’na çevrilme eyleminin, demokrasi için tankların önüne geçmekle eşdeğer olduğunu ifade eden Uluğtürkan, “Bu tutum konu vatan olunca vatandaşımızın ne malını ne canını düşünmeyeceğinin göstergesi oldu” diye konuştu.
Akılcı riskler
Hiçbir ülkenin kolayına atlatamayacağı bir kaosu Türkiye’nin başarıyla yönettiğini anlatan Uluğtürkan, şöyle devam etti:
“Yabancı değerlendirme kuruluşlarının siyasi, taraflı açıklamalarına rağmen piyasalar çalışmaya devam etti. Darbe kalkışması elbette ekonomimizi menfi etkiledi, etkileyecek. Ama öldürmeyen darbenin güçlendireceğini hep birlikte göreceğiz. Darbe kalkışmasının zamanlaması da dikkat çekici. Rusya ile ilişkiler tamir sürecine girmiş. Dünyanın en etkin ekonomileri arasında gösterilen İsrail ile ilişkiler yeniden tesis ediliyor. Hatta Mısır’a heyet planlanıyor. Başbakan Yıldırım, ’Suriye ile ilişkilerimiz normalleşecek’ açıklaması yaparken ABD ile yeni dönemde gerileceğimiz aşikar. ABD’nin Türkiye’den vazgeçmesi kendi menfaatleri icabı olası değil. Ancak, bu gerilimi değerlendirmek isteyen Rusya gibi ülkeler de var. Son dönemde ABD ile arası iyi olmayan Suudi Arabistan’ın Erdoğan’a destek mesajı önemli. Dünyada para akılcı risklerin alınabildiği bölgelerde kazanılabiliyor. Türkiye yeni dönemde yatırım yapılırsa para kazanılabilecek bir ülke. Bu çerçevede demokrasiyi güçlendireceğimiz adımlar bize yatırım kazandıracak.”
İlginç tespit
Türkiye’de bazı sektörlerde darbe yanlılarının tekelleşmeye varan etkilerinin bulunduğunu belirten Uluğtürkan, “İhracat başta olmak üzere bazı alanlar terör örgütü kabul edilen grubun neredeyse tekeline girmişti. Bunların tasfiyesi rekabet ortamını düzeltecek. “Onlar var” diye girilmek istenmeyen ihaleler, pazarlar herkese açık hale getirilecek. Birbiri dışında ticaret yapmayan kesimler ortadan kalkacak. Bu yüzden yatırım erteleyen birçok iş insanı piyasaya girecek. Belki daha çok sabra ihtiyacımız olacak ama Türkiye ekonomisi bu darbeden güçlenerek çıkacak. Tabi, gündemimizden demokrasi, darbeye karşı sergilediğimiz tavırda olduğu gibi güç birliği ve sevgi olduğu sürece” dedi.