Adıyaman’ın Sincik ilçesine bağlı Sakız Köyü Yaylasında yaklaşık 360 hektarlık alana 200 bin civarında fidan, yağmurların yağmasıyla birlikte toprakla buluşacak.
Adıyaman Orman İşletme Müdürlüğü Kahta Orman İşletme ve Ağaçlandırma Şefliği koordinesinde Sincik ilçesine bağlı Sakız Köyü Yaylasında devam eden ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bu yıl 200 bin civarında karaçam, sedir, meşe ve akasya fidanı dikilecek.
Sakız Yaylasında 1994 yılında çam fidanları ekmeye başladıklarını belirten Sakız Köyü Muhtarı Hüseyin Gençalp, "Geçen sene hazırladığımız bir proje ile yaylamızda kalan kısımlara fidan dikmeye devam ettirdik. Yaylamızdaki orman ekim çalışmaları devam ediyor ancak B tipi orman yolu veya yangın yolu ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Bu konuda yetkililerden duyarlılık bekliyoruz. Bu yolların yapılmasını istiyoruz. Yapılan çalışmalardan dolayı yetkililere teşekkür ediyorum" dedi.
Kahta Orman İşletmesi Şefi Kemal Doğan ise, "Yaklaşık 360 hektar alanda makine gücü ile 100 bin metre teras yaptık, iş makinelerinin girmediği alanlarda insan gücü ile 80 bin metre çukur açtırdık. Bu yıl yağmurların yağmasıyla birlikte 200 bin civarında bu sahaya fidan dikmeyi hedefliyoruz. Ağırlıklı olarak karaçam, sedir, meşe ve akasya ekmeyi düşünüyoruz. Şuanda toprak işlerimiz bitmiş, dikim aşamasına geldik. İnşallah yağmurların başlamasıyla birlikte dikime başlayacağız" dedi.
Sakız yaylasındaki sahada yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Sincik Kaymakamı Zafer Sağ, "Sakız Yaylasında yapılan çalışmaları yerinde gördük, Kahta Orman Şefimiz ve Köy Muhtarımızdan sahada yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldım. İnşallah çok yakın bir zamanda yağmurların yağmasıyla birlikte yaklaşık 200 bin fidan toprakla buluşacak. Bölgemizde en çok eksikliğini hissettiğimiz noksanlık, yeşillik ve orman konusu, hakikaten çok geniş alanlarımız var ama gerek iklimsel gerekse eski ormanların kıymetinin bilinmemesi, doğru üretimin yapılmaması ve vatandaşın bu konuda bilinçsiz davranmasından dolayı orman sıkıntımız var. Sincik’in üst taraflarına baktığımızda 1985-86 yıllarında dikilmiş olan orman sahalarını görebiliyoruz. Gördüğünüz gibi bu alanda da o tarihte elle ekilen ağaçlar var, o tarihte yapılan dikimlerden dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hem toprağın Erozyona karşı korunması, hem de göz zevkimiz bakımında bu ihtiyacımızı nispeten karşılıyor ama genel anlamdaki arazi alanımıza vurduğumuzda çok az bir alan oluyor. Son birkaç yıldır Sakız Muhtarımızın girişimleri ile yapılan çalışmalar var, bu anlamda da hem kendisini tebrik ediyorum, takdir ediyorum. Sonrasında da Adıyaman Orman işletme müdürlüğümüzü, Kahta Orman işletme Şefliğimizi ve ağaçlandırma şefliğimize de emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu sahada diken fidanlarla birlikte önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde büyük ormanlar göreceğiz ve yarınlarımız için büyük bir servet bırakmış olacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.