Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, kuduzdan korunmanın en etkili yolunun bilinçli olmak olduğunu dile getirerek, kuduzun insanlık tarihindeki en eski ve en ölümcül hastalık olduğunu kaydetti.
Mustafa Kutlu açıklamasında, “Dünya Kuduz Günü etkinlikleri çerçevesinde kuduzun önlenebilir bir hastalık olduğu, buna rağmen dünyada her yıl yaklaşık 55 bin kişinin bu hastalık nedeniyle öldüğü ve bunların yarısının 15 yaş altı çocuklar olduğu mesajlarının herkese duyurulması amaçlanmıştır. Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup çakal, kurt ve tilki gibi doğadaki vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile bulaşabilir. Hastalık belirtileri virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıkar.
Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtiler başlar. Isırık yeri ve çevresinde ağrı ve kaşıntı görülebilir. Yutak felci sebebiyle kuduzun karakteristik belirtisi olan sudan korkma görülür. Daha sonra hasta komaya girer ve ölüm meydana gelir” dedi.
Mustafa Kutlu, “Kuduz hastalığına ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldür. Erişkinlere göre hayvanlarla daha fazla yakın temasta bulunmaları ve ısırılma, tırmalanma gibi durumlarda ailelerine haber vermemeleri sebebiyle çocuklarda kuduz riski daha fazladır. Kuduzun önlenebilir bir hastalık olması ise sevindiricidir. Hastalığın önlenmesinde hayvanların rutin olarak aşılanması çok önemlidir. Bu nedenle hayvanlarımızı aşılatarak kendimizi, evcil hayvanlarımızı ve içinde yaşadığımız toplumu korumalıyız.Bir ısırılma durumunda, ısırık yarasını vakit kaybetmeden bol su ve sabunla en az 15 dakika yıkayınız ve derhal bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Hekiminiz gerekli görür ve aşı programına alırsa aşılarınızı aksatmadan uygulatınız. Eğer evcil hayvanınız ısırılırsa hemen bir veteriner hekime danışınız.
Ayrıca, kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmadığından ve ölümle sonuçlandığından kuduz şüpheli temas durumunda özellikle yara tedavisi ile kuduz aşısı ve kuduz antiserumu uygulamalarının hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.