Adıyaman Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Orhan Öztürk, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Adıyaman Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Orhan Öztürk, hayvanlara karşı sevgi ve şefkatli davranmak gerektiğine vurgu yaptı.
Sadece 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde değil tüm günlerde aynı hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini dile getiren Orhan Öztürk, “Hayvanlara karşı şefkat ve sevgi ile davranmalı, gelecekte sağlıklı bir toplum ve yaşanabilir bir dünya için geleceğimiz olan çocuklarımıza hayvan sevgisini mutlaka aşılamalıyız.
Çocuğumuzun ahlaki gelişiminde önemli rol oynayan, onun mutlak bir benmerkezci olmasının önüne geçen hayvan sevgisi, çocuklara sorumluluk da aşılıyor. Hayvanı beslemek, onu sevmek, ona zarar vermemek, onun iyiliğini düşünmek, çocuğun sadece hayvanlara olan olumlu duygularını beslemekle kalmıyor, başkalarının varlığının da kendisininki kadar değerli olduğunu hatırlatıyor.
Hayvanlarla ilişki, çocuğa, insanın nasıl doğanın bir parçası olduğunu da anlatır. İnsanlar gibi olmasa da, hayvanın da acı çekebildiğini, üzülebildiğini, sevinebildiğini, sevgi ve bağlılık hissedebildiğini, hastalanabildiğini, insanlar gibi bir vücut çalışma sistemi olduğunu, hatta benzer organları olduğunu öğrenen çocuk, onu artık tamamen yabancı, dolayısıyla korkulacak bir varlık gibi algılamaz.
Çocuk, doğumla ölüm arasındaki ilişkiyi, insanın diğer canlılarla olan bağını ve ahlaklı bir yaşamın temellerini hayvanla ilişkisi sayesinde pekiştirir.Hayvan sevgisinin, çocuklar arasındaki ayrımcılık ve şiddetin önlenmesinde de büyük etkilerinin olduğu unutulmamalıdır” dedi.