Neolitik döneme (Cilalı Taş Devri) ait olduğu değerlendirilen heykel, Adıyaman Müzesi'nde düzenlenen törenle sergilendi.

Müze Müdürü Fehmi Eraslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1970 yılında Kahta ilçesine bağlı Çıralık köyü Kilisik mezrasında bulunan heykelin, o dönemde şehirde müze olmadığı için Gaziantep'e gönderildiğini söyledi.

Kent müzesinin açılmasıyla tanrıça heykelinin 1987'de Adıyaman'a getirildiğini hatırlatan Eraslan, "Müzedeki incelememizde bu eserin neolitik döneme ait olduğunu tespit ettik. Bu eser tıpkı Şanlıurfa Göbeklitepe'deki heykellere benziyor. Bu da heykelin bulunduğu köyde neolitik döneme ait böyle bir tapınağın olduğunu gösteriyor" dedi.

Eserin, 9 bin 500 yıllık olduğunun tahmin edildiğini belirten Eraslan, bölgede bilimsel kazı yapılması durumunda benzer eserlerin ortaya çıkabileceğini dile getirdi.

Heykelin tanrıçaya benzediğini vurgulayan Eraslan, şu bilgileri verdi:

"Heykelin alt kısımdaki çukur ve figürler doğurganlığı temsil ediyor. Doğum organı biraz daha abartı olarak verilmiş. O dönemde tanrılar ve tanrıçalar büyük olduğu için sanatçısı kafasında tasarladığı heykele yansıtmış. Abartılı bir baş ve organlar, doğurganlık figürleri var."

Müzeyi gezen Ahmet Saygı ise bu heykelin çok müstesna bir tarihi eser olduğunu belirtti.