Adıyaman Üniversitesi, Adıyaman Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü Bilim ve Sanat Merkezi işbirliği ile başlatılan ’Adıyaman Geleceğin Bilim İnsanlarını Arıyor’ projesi kapsamında hazırlanan “Gezici Bilim Tır’ı” Gençlik Meydanında düzenlenen programla tanıtıldı.
Tanıtım programına Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir ve Prof. Dr. Hasan Solmaz, Adıyaman Maarif Müfettişler Başkanı Ali Akın, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Fırat, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Adıyaman Geleceğin Bilim İnsanlarını Arıyor projesi koordinatörü Doç. Dr. Ramazan Gürbüz, Genel Sekreter Doç. Dr. Mehmet Kaygusuzoğlu, kurum müdürleri, STK temsilcileri, dernek başkanları, vatandaşlar, Adıyaman’ın ilk ve orta öğretim kurumlarından öğretmen ve öğrenciler, üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrencileri katıldı. Adıyaman Geleceğin Bilim İnsanlarını Arıyor Projesi Koordinatörü Doç. Dr. Ramazan Gürbüz yaptığı açılış konuşmasında üstün zekaya sahip ve özel yetenekli insanların, bilimde ve toplumsal hayatta ülkelerin gelişimine katkıda bulunduklarının aşikar olduğunu ifade ederek insanlığın gelişmesinde de büyük pay sahibi olan bu insanların toplum içinde kendilerini ifade edebilecek yolları bulabilmesine imkan sağlanması ve bu yeteneklerin ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu belirtti. Doç. Dr. Gürbüz, “Tarih boyunca tüm toplumlar en akıllımız kimdir sorusuna cevap aramıştır. Aristo’dan İbn-i Sina’ya kadar bu arayış devam etmiş ve günümüzde de devam etmektedir. Hepimiz kendi aramızda köyümüzün, mahallemizin ve sülalemizin akıllısı falandır, filandır diye konuşuyoruz” ifadelerini kullandı. Güzel bir etkinlik yapıldığını ifade eden Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ise yaptığı konuşmada, “Sağ olsun belediye başkanımızın önemli desteği ile bir faaliyet gerçekleştiriyoruz. Geleceğimizi teşkil eden bir faaliyettir, bu faaliyet. Bu faaliyet yabancı ve gelişmiş ülkelerde çok önceleri ve yaygın yapılan bir iştir. Şimdi geleceğin bilim insanları deyince, yaklaşık 2040 yıllarından bahsetmiş oluyoruz. Bugünlerden ta o günlere bir ışık tutacağız. Toplumların içinde mutlaka farklı olan, Allah tarafından insanlar arasında farklı şekilde yaratılan insanlar mevcuttur. Bunları bizim bulup bunların hayatlarını, bundan sonraki hayatlarını belli bir şekilde düzenleyecek faaliyeti de yapmamız gerekiyor. Sadece seçmek değil bundan sonra onlar üzerinde ihtimam gösterip onlar için geleceği kurgularken, onlara gerekli desteği de sunmamız gerekiyor ki ülkemiz, milletimiz gelecekte, o yıllarda daha iyi noktalarda olsun. Bunun yapıldığı ölçüde koruma da gerekiyor. Genelde başarılı olan gençleri öne çıkarttığınız zaman, bunları belirli hale getirdiğiniz zaman, bunların kaderi üzerinde siz de sorumlusunuz demektir. Bu sebeple bu çocukları bulmalı ve koruyarak geleceğe en iyi şekilde hazırlamalıyız. Bu bakımdan bu projenin faydalı olacağına inanıyorum. Projemiz Adıyamanımıza ve bölgemize hayırlı olsun” dedi.
Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ise, “Biz de projeye biraz destek çıktık ama tahminimden daha güzel olmuş. Bunda başarı elde edersek bunun ileri versiyonlarına da gereken desteği vereceğiz. Ben çocuklarımıza güveniyor ve inanıyorum” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve katılımcılar TIR’da sergilenen ürünleri inceleyerek proje görevlilerinden bilgi aldı. Öğrenciler ve özellikle çocukların yoğun ilgi gösterdiği TIR’da çeşitli ürünler sergilendi.
Proje kapsamında Gezici Bilim Tır’ı Adıyaman ve ilçelerindeki okulları gezerek öğrencileri bilim ile tanıştıracak.