Arınç, Adıyaman Üniversitesinin akademik yıl açılışında, kendi inancı, yaşantısı veya farklılığını demokratik yollarla ortaya koyma şansına sahip olmayan insanın isyan edebildiğini ve akabinde de şiddet olaylarının ortaya çıkabildiğini söyledi.

Herkesin düşüncesini rahatlıkla söylemesi ve tartışabilmesi gerektiğini vurgulayan Arınç, "Bu konuda hiç şüphemiz yok ama şiddeti, silahı bu kapsamın dışında tutuyoruz. O yüzden üniversite öğrencilerimizi kitaba, ilme, tartışmaya ve kendi fikirlerini yanlış bile bulsanız dinlemeye ve onların dertlerini ifade etmeye imkan vermemiz gerekir" diye konuştu. 

Terörle Mücadele Üst Kurulunun kendisine bağlandığını hatırlatan Arınç, şöyle konuştu:

"Dünya çok acı bir olay yaşıyor. Türkiye'de de yaşananlar malum ama Adıyaman burada örnek olmuştur. Huzurlarınızda Adıyamanlılara teşekkür ediyorum. Dediler ki, biz huzursuzluk istemiyoruz, ne konuşursan konuş ama yakma, yıkma, tahrip etme. Adıyaman teröre geçit vermedi. Dünyanın her yerinde ve Türkiye'de de var. Cehalet çok farklı bir konu. Cehaletin de rütbesi var. Üniversite mezunu bir insan nasıl IŞİD'in içine girer ve cellat haline gelir. Nasıl bir insanı Türkiye'de de örneklerini gördüğümüz gibi ister PKK deyin ister başka birşey insanı nasıl göz göre göre öldürebilir. Nasıl üçüncü kata gider, evinin içine girer, adamı bulur, yukarıdan atar, arabayla çiğner, onları yakar ve sonra kafalarını keser. Bu vahşet nasıl bir vahşet. Bunu yapanlar '15-20 yaşında bir çocuk' deyip geçmeyin. Buna inanmış üniversite mezunu insanlar bile olduğunu söyleyebilirim. Bu yaptıklarının hiç birinin Müslümanlıkla ilgisi yok. Gerçek Müslümanlığı bilmiyor."

Arınç, dünyadaki birçok ideolojinin dayatmacı olduğunu savundu. 

Laikliğin yanlış uygulanmasında dolayı mağdur edildiklerini dile getiren Arınç, "Eşimizin kıyafetlerinden tutun, zaman zaman ötekileştirilmiş, zaman zaman da cezalara maruz edilmiş insanlarız" şeklinde konuştu.

Geçmişteki bazı konuşmaları nedeniyle yargılandığını anımsatan Arınç, şunları kaydetti:

"Çok şükür 1980'li yıllarda değiliz. O zaman söylemeye çalıştığımız ve cezalandırılmaya çalışıldığımız şeyleri şimdi söylesek insanlar dinleyip geçiyor. 1999'da Merve Kavakçı, başındaki başörtüsüyle milletvekili seçilip mazbatasını aldığında parlamentoya girmeye çalıştığında herkes ayağa kalkıp, 'ülke yıkılıyor, darbe olur' dedi ve kadıncağızı apar topar dışarı çıkardılar. Şimdi 5 kadın parlamenter başındaki örtüsüyle yasama görevini yapıyor."

- "İnsanları kategorize etmeyin"

Benzer konuların üniversitelerde de yaşandığını anlatan Arınç, "Çok şükür herkes kendi iradesinden dolayı isterse başını açıyor isterse kapıyor. Öğrencinin öğrenciyle, hocanın öğrenciyle problemi yoktu. Birilerinin kafasında problem vardı, aynı baskıcı rejimle 'burada herkes başını açacak' diyordu. Dilimiz durmaz, bunu söyleyenlere 'sizin İran'dan farkınız yok' diyordum. İran'da da herkes başını herkes bir miktar bile olsa örtmek zorunda. Sizde de herkes açmak zorunda. İki dayatmacı sistem arasından çıkmaz mıyız, yahu deve bile sizden akıllı. Deveye sormuşlar, 'bacakların uzun, yokuşu mu seversin iniş mi' Deve bakmış ve demiş ki, 'sen deli misin, düz yola ne oldu. Düz yol varken niye 'ya bu ya o' diyelim. Deve kadar aklı yoktu bir zaman bu ülkede ahkam kesenlerin. Bırakın serbest olsun. Bir insanın kıyafeti bile ifade özgürlüğüne girer be ey şaşkın. Bırak kendi iradesini yaşasın, insanları kategorize etmeyin" ifadelerini kullandı.

- "Duygusal kırılmayı biz yaşadık"

Arınç, eşinin de parlamentoya girmesini yasakladığını ifade etti. 

O dönemdeki uygulamaların hukuki ve ahlaki temelinin olmadığını anlatan Arınç, şöyle devam etti:

"Duygusal kırılmayı biz yaşadık. Gazze her bombalandığında adam öldürmedik, insani yardım gönderdik. Sizin yaşadığınız duygusal kırılmanın bin mislini yaşadık. Bir Meclis Başkanı düşünün, eşinin parlamentoya gelmesine müsaade edilmiyor. Havaalanında başörtüsü nedeniyle cumhurbaşkanını uğurlayamıyor. Nasılsa laiklik elden gidiyormuş. Bunları alkışlayan insanlar da vardı. Neredeler seslerini çıkarabiliyorlar mı. Hayır. Aşağılandık, horlandık. Anayasa Mahkemesi Başkanı konuşurdu, Tayyip Bey'le otururduk, gözümüzün içine baka baka, 'halen kılık kıyafet özgürlüğü isteyenler var. Anayasa Mahkemesinin kararlarını bilmiyor musunuz cahiller' derlerdi. Dağa çıkmayı, elimize silah almayı düşünmedik. 'Sen benim inancıma bu kadar hakaret edemezsin' demedik, 'ya sabır' dedik. 'Demokrasi tüm sorunları çözecek' dedik."

Sorunların millet iradesiyle çözülebileceğine inandıklarını ifade eden Arınç, Türkiye'nin özgür bir ülke haline geldiğini kaydetti.

- "Dilimiz iyi bileceğiz"

Arınç; tarih, dil ve dinin gençler tarafından iyi bilinmesi gerektiğine işaret etti. 

Dini iyi bilen gençlerin örgütlerin tuzağına düşmeyeceğini ifade eden Arınç, "Dilimizi de iyi bileceğiz. Türkçe 150 bin kelimeden oluşan zengin bir dil ama şimdi 15 bin kelimeye düşmüş. Türk Dil Kurumu geçen dönem bana bağlıydı. 33 dilden sözlük hazırlamışlar. Ama bu memlekette şu kadar Kürt insan varken Kürtçe lügat hazırlanmamış. Nerede Kürtçe-Türkçe lügat. Arkadaşlarımız 1 senede hazırladı. Hamdolsun şu an derslerde kullanabilecek lügat oluşturuldu. Şimdi akademik lügat hazırlanıyor. Bu ülkede Kürt de var Kürtçe de var, eskinin asimilasyonu yok artık. Medeniyetin küçüğü büyüğü olmaz. Varlığını kabul edin, ne olacak. Onlar bu ülkede bizim kader arkadaşlarımız" şeklinde konuştu. 

Türkçe'nin çok güdük kaldığını vurgulayan Arınç, "Bugünün twitter nesli, aslında teknik aletlerden çok iyi istifade ediyor ama kısaltmalarla konuşuyor. 'Selam' gibi çok kısa bir kelimeyi bile 3 harfe indiren gençlerimiz var. Gençler, bizim dilimiz 25 kelimelik bir dil değil. Zengin ve kulağa su şırıltısı gibi gelen bir dil. Madem ana dilimiz bu, çok iyi öğrenip güzel kullanmalıyız. Bugün televizyonlarda bile öyle bir dil kullanıyor ki, spiker ne dediğinin farkında değil" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Arınç, gençlerden bol bol kitap okumalarını istedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da üniversitelerin artık kapılarını halka kapatmadığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Arınç'a fahri doktora beratı verildi. 

Daha sonra üniversitedeki kreşin açılışını yapan Arınç, akademisyenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.