Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Musa Çakıcı tarafından Adıyaman’da ilk defa, ameliyatsız hiçbir kesi yapılmadan mitral kapak onarımı yapıldı.
İleri derecede mitral kapak yetersizliği nedeniyle kalp yetmezliği gelişen 55 yaşındaki Mustafa Yıldırım adlı hasta bu ameliyatla sağlığına kavuştu. Adıyaman’da yapılan bu operasyon ile ilgili olarak hastanede yatan hastayı Adıyaman Üniversitesi Rektörü Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin Taş ve Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Öz ziyaret etti. Hastaya geçmiş olsun dileklerini ileten ziyaretçiler ameliyatı gerçekleştiren hekimlere teşekkür ederek, başarılar diledi.
Ameliyat ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr Musa Çakıcı ” Mitral kapak, kalbin sol tarafında yer alan en önemli kapak sistemidir. Bu kapakta meydana gelen bozukluklar ‘mitral yetersizlik’ ile sonuçlanmakta ve temiz kanın akciğerlere kaçmasına neden olarak sıklıkla nefes darlığı ve kalp yetersizliğine neden olmaktadır. Kalp yetersizliği olan hastaların büyük bir kısmında kalbin büyümesine bağlı olarak mitral yetersizlik gelişir ve bu kaçaklar tedavi edilmediği takdirde kalp yetersizliği hızla ilerlemeye devam eder. Anjiyografi bir tedavi şekli olan perkütan mitral annuloplasti (Çapalama yöntemi) kalp yetersizliği hastalarının büyük bir kısmına umut olacak gibi görünmektedir. Kalp yetersizliği hastalarındaki mitral kapak kaçakları hiçbir kesi yapılmadan ameliyatsız bir yöntem olan çapalama yöntemi sayesinde anjiografi laboratuarında uygulanabilmektedir. Bu tedavi yöntemi henüz çok yeni bir yöntem olup ülkemizde sadece GATA ve Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde son birkaç aydır uygulanmaya başlandı.
İlimizde ilk defa uygulandı. 2 hastaya uygulanan bu yöntem ile her iki hastada başarılı bir şekilde mitral yetersizliği tedavi edildi. Günümüzde ileri yaştaki hastaların kapak problemlerine çözüm getirebilmek için daha az cerrahi travma veren ve daha kısa yoldan uygulanan bir takım yöntemler var. Dünyada 5-6 yıllık bir geçmişe sahip olan ve çok önemli birkaç merkezde uygulanan Perkütan Kapak onarımı (çapalama yöntemi) adı verilen girişimsel yöntemine Adıyaman’da yapmak bizim için çok önemli ve gurur verici bir işlemdir” dedi.