Adıyaman’da çelenk bırakma töreniyle başlayan 19 Eylül Gaziler Günü, çeşitli etkinlikler ile kutlandı.
Valilik önünde düzenlenen tören , saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasına müteakip, Atatürk anıtına çelenk konulması ile başladı.
Adıyaman Hükümet Konağı önünde düzenlenen 19 Eylül Gaziler Günü törenine Adıyaman Vali Vekili Onur Kökçü, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, Belediye Başkan Vekili Muhittin Büyük, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, Vali Yardımcıları, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, Askerlik Şubesi Başkanı Albay Davut Kulalar, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adıyaman Şube Başkanı Ahmet Okutan, siyasi parti başkanları, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkan, , şehit aileleri ve gaziler katıldı.
Tören sonrası Vali Vekili Onur Kökçü ve beraberindeki heyet şehitliğe giderek, şehit aileleri ve çocukları ile birlikte şehit mezarlarını çiçek bıraktı. Şehitlik ziyaretinde İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü tarafından şehitler için Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi.
Şehitlik ziyareti sonrası 19 Eylül Gaziler Günü programı Türkiye Petrolleri Konferans Salonunda devam etti.
Buradaki programda, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adıyaman Şube Başkanı Ahmet Okutan, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı anılarını anlatarak, ‘Mehmedim’ şiirini okudu.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Ercan Atasoy yaptı.
Albay Atasoy yaptığı konuşmada, “Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden aziz milletimizin şahadet şerbetini içemeyen evlatları hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır. Şehit nurlanmış, Gazi ise onurlanmış askerdir. Gazilik, Türk vatanseverliğinin, Türk Kahramanlığının, Türk fedakârlığının yaşayan destanı ve bu destanı yazan kahramanın adıdır. Şehit Kanlarıyla sulanan aziz vatan topraklarımızı cebren ve hile ile ele geçirmek isteyen FETÖ/PDY ve taşeron terör örgütlerinin 15 Temmuz’daki hain ve sinsi planları aziz milletimizin şanlı direnişi ile boşa çıkarılmış ve milletimiz bir kez daha bağımsızlığına, iradesine ve demokrasisine olan bağlılığını büyük bir kararlılık örneği sergileyerek ortaya koymuştur. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükranlarımızı ifade etmek milli görevimizdir. Milletimizi birbirine bağlayan değerlerin başında tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, toprak, bayrak ve vatan uğruna verilen canlar gelmektedir. Sizler, akıttığınız kanınız, feda ettiğiniz kolunuz, bacağınız ve gözünüzle bu değerlerin yaşayan abidelerisiniz. Şundan emin olunuz ki, sahip olduğumuz en önemli değerlerimiz olan birlik ve beraberliğimizin yaşayan sembolleri olarak daima gönlümüzde yaşayacaksınız” dedi.